KOMMENTAR – SKRÅBLIKK FRA «PROUD MARY»

MANNEMEDITASJON: Mannfolk finner ro og glede i å spyle båten.
MANNEMEDITASJON: Mannfolk finner ro og glede i å spyle båten.

Mannfolk med slange

Mannens iver etter å vaske er betydelig større i båten enn hjemme. Særlig når det kan gjøres med slangen, konstaterer Tove Midtbø.

Publisert

Mannfolk og båt er en unik kombinasjon. Ute på sjøen er mannen i sitt ess. Han er den selvskrevne skipper og navigatør, han vet hvor vinden blåser og hvilken vei strømmen går. Men når båten er vel fortøyd i gjestehavna, forandrer ting seg.

Plutselig er det helt andre ting som krever fokus, båten trenger en skikkelig vask! Dette har far planlagt allerede før båten ble lagt til, han peilet seg ut en plass rett ved vannslangen. Du ser aldri en mann med en sånn iver etter å vaske andre steder enn i en gjestehavn. Men det er rift om slangen, for det er flere menn i samme modus. Båtvaskemodus. Hvis slangen er opptatt, hvis en annen båteier bruker den, setter han seg på vakt i båten. Han plasserer seg litt diskret, slik at den andre båteieren ikke legger merke til ham. Han vil jo ikke stresse slangemannen, for båtspyling skal ta lang tid. Dette vet han, og han kommer til å bruke minst like lang tid selv når slangen blir ledig. 

Så hvis mannen kjeder seg eller har en litt dårlig dag, legg en vannslange i hånda hans og la han få sprute i vei. Da får du en lykkelig mann

Yes, nå er det endelig hans tur. Han legger slangen møysommelig bortover brygga, slik at han kan gå over hele båten uten at slangen hekter seg i noe. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Han har sågar et eget munnstykke, som han fester på slangen for å få bra trykk på strålen. Nå setter far i gang med stor iver og full sprut. Da høres et hyl inne fra båten. Takluka stod i luftestilling. Shit! Nå må dyner ut og henges til tørk, men det må vente. Først må det spyles, lenge! Saltvann ser jo ikke bra ut når solstrålene speiler seg, derfor må det gjøres en grundig jobb. Det å spyle vekk salt når båten har vært ute i ruskete vær, er så klart fornuftig, det er godt vedlikehold av båten. Men for en ivrig slangemann er ikke det noen betingelse. Han skal spyle båten uansett, også om de bare har puslet innaskjærs. 

Det ser ut som om han mediterer mens vannstrålen møysommelig jobber seg over hele båten. Meditasjon krever god tid og evne til å holde fokus. Noen steder er vannslangen i havna tykkere enn slangen hjemme, slik at munnstykket ikke passer. Da må han stå og klemme på slangetuppen for å få mer trykk. Men det er ingen hindring, hvite og kalde fingre stopper ikke en mann i å fullføre oppdraget. Så finner han fram bøtter og kluter og nal og supersåpa som ingen andre må bruke. Dette har han forsket på, denne såpa er ekstra mild, og etterlater ingen skjolder. Fars båtkluter er også hellige, de må aldri brukes til noe annet. 

Det er forunderlig at denne plutselige trangen til å vaske aldri skjer hjemme, men båtvask er nok i en annen liga. Så hvis mannen kjeder seg eller har en litt dårlig dag, legg en vannslange i hånda hans og la han få sprute i vei. Da får du en lykkelig mann.