Leder Båtmagasinet 5

Trygt å feriere på sjøen
I fjor omkom kun én person i fritidsbåtulykke på havet, mens 14 omkom da båten var fortøyd, ifølge Sjøfartsdirektoratet.
Leder Båtmagasinet 5 2025
– Jeg har sagt det før og sier det igjen: Hvis folk kunne feriere på sjøen i stedet for på veiene, kunne mange liv blitt spart, uttalte nylig Gunnar Ljungberg, sjef for sjøfart og luftfart i Transportstyrelsen i Sverige.
Vi frykter gjerne det ukjente, og havet med sine stormer og tordenbyger, inngir frykt hos mange.
I fjor omkom kun 13 personer i forbindelse med båtlivet i Sverige. Det er laveste antall dødsulykker med fritidsbåt på 50 år, opplyser Transportstyrelsen i en pressemelding. Utviklingen i Sverige er en slående kontrast til Norge. 39 personer omkom i forbindelse med fritidsbåtulykker her i landet i 2024, ifølge Sjøfartsdirektoratet. Det er tre ganger så mange som i Sverige, som har omtrent like stor fritidsbåtflåte som Norge, og dobbelt så stor befolkning.
Antallet drukningsulykker og fatale fritidsbåtulykker har gjennom flere år ligget lavere i Sverige enn i Norge. Mange vil forklare dette med at Norge har en mer værhard kyst enn Sverige. Det er nok riktig, men det er ikke i uvær på havet folk omkommer.
De aller fleste fritidsbåtulykkene skjer nærme land i fint vær. 14 av de 39 omkomne i Norge i 2024 mistet livet mens båten lå fortøyd, opplyser Sjøfartsdirektoratet.
Fall fra brygge
Vi frykter gjerne det ukjente, og havet med sine stormer og tordenbyger, inngir frykt hos mange. Denne frykten er i mange år blitt blåst opp av nyhetsoppslag om drukningsulykker. Båtene er større og raskere, og sjøen er blitt et farligere sted, meldes det i forbindelse med drukningsulykker i agurktidene, mens sannheten er at kun 25-30 prosent av drukningsulykkene her i landet er relatert til fritidsbåtlivet, og kun et fåtall av disse finner sted i åpen sjø.
Det statistikken egentlig forteller er at båtfolk klarer seg godt på sjøen. Farene lurer på land eller i havn. 19 av de 39 omkomne i 2024 hadde alkohol eller andre rusmidler i kroppen. Flere hadde også en kombinasjon av disse. Ni omkom etter å ha falt mellom båt og brygge mens båten lå fortøyd.
Jeg har ikke sett noen god analyse av ulykkestallene i Sverige kontra Norge, men vi vet at svenskene er opptatt av å få folk raskt opp av vannet. De har lenge bygget nødleidere på bryggeanlegg og akter på båter, som jo er fornuftige tiltak all den tid fall fra båt eller land utgjør så stor andel av ulykkene.
Selv om det er nedslående med tre ganger så mange dødsulykker med fritidsbåt her i landet som i Sverige, er likevel båtlivet relativt trygt her i Norge også sammenlignet med andre fritidsaktiviteter. Ifølge Transportøkonomisk Institutt er for eksempel risikoen for personskade 30 ganger høyere på sykkel enn i fritidsbåt, basert på innmeldte skader til forsikringsselskapene.
Så kjære leser, kos deg på sjøen i sommer, men vær forsiktige med alkoholen og klyvingen mellom båter i havn. God båtsommer!