Losenes innstendige advarsel før sesongen:

– Vi ser dere ikke før det er for sent
Hver båtsesong opplever losene at fritidsbåter kommer altfor nær store fartøy, ikke sjelden i blindsonen foran baugen. Dette kan koste liv.
Vi har en travel kyst med både næringstrafikk og fritidsbåter i samme farvann, særlig om sommeren.
– De aller fleste er flinke og oppmerksomme båtførere. Likevel observeres det hvert år, altfor ofte, småbåter som kjører for nær eller krysser rett foran store fartøy. Det kan være svært farlig. Fra broa på et stort skip kan små båter rett foran baugen være usynlige fordi de havner i blindsonen.
– Det er en svært ubehagelig situasjon for de som fører skipet. Når en småbåt forsvinner under baugen, vet vi rett og slett ikke hvor den er. Da er det lite vi kan gjøre dersom noe skulle skje, sier losdirektør Erik Blom i Kystverket, som har ansvar for statslosene langs kysten.
Kan ikke raskt dreie eller stoppe
I tillegg kan store skip bruke opptil to kilometer på å stoppe, skriver Kystverket i en pressemelding. Kort oppsummert kan ikke store fartøyer stoppe eller svinge unna hvis noe uventet skjer.
– Det er livsfarlig for småbåter å kjøre rett foran et stort fartøy. Det er ingen tvil om hvem som er den tapende parten hvis det skjer en kollisjon, understreker sier Erik Blom.
Undervurderer risikoen.
Et spesielt risikoscenario er om en fritidsbåt får motorstopp foran et stort skip. Da kan utfallet bli katastrofalt. Men losdirektøren tror ikke farlige nærpasseringer skyldes uvettig oppførsel, snarere at mange undervurderer risikoen.
– Vi tror dette først og fremst handler om manglende kunnskap og erfaring. Mange er ikke klar over hvor fort et stort skip faktisk går, eller hvor lang tid det tar å stoppe det. For eksempel kan en containerbåt holde en fart på mellom 16 og 20 knop.
Se losenes egen video:
Småbåtførere kan derfor feilvurdere både fart og avstand, og krysse foran store fartøy uten å være klar over hvor farlig det er.
– Reglene er klare: småbåter skal vike for nyttefartøy, og man skal opptre på en måte som ikke skaper usikkerhet hos andre på sjøen. En god huskeregel kan være å følge sjøvettreglene og vikepliktreglene til sjøs like nøye som du følger trafikkregler på land. Her har mange et forbedringspotensial.
Alvorlige ulykkestall
Ifølge Sjøfartsdirektoratet mistet 40 personer livet i ulykker med fritidsfartøy i 2024 – det høyeste tallet på 20 år. 21 av ulykkene skjedde i juli, august og september. De fleste som omkom, brukte ikke redningsvest, og i mange tilfeller var rus involvert.
– Bak hvert tall finnes et menneske og en familie. Disse ulykkene minner oss om hvor viktig det er å ta sikkerhet til sjøs på alvor, sier sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim.
Kystverket oppfordrer alle båtførere til å sette seg godt inn i sjøvettreglene og reglene for vikeplikt til sjøs – like nøye som man følger trafikkreglene på land.
– Vi ønsker at alle skal få en trygg og god opplevelse på sjøen. Med litt mer kunnskap og bevissthet, kan vi unngå situasjoner som setter liv og helse i fare, slutter losdirektør Erik Blom.