
– Unødvendige redningsaksjoner kan unngås
Etter en helg med hard vind er budskapet fra Hovedredningssentralen Sør-Norge tydelig: Sikre båten før vinden kommer.
Helgens kraftige vindkast langs Sør- og Østlandet førte til at flere båter og kajakker slet seg fra fortøyningene. Ved tilfeller ble redningsaksjoner iverksatt før man fikk avklart om det var mennesker i fare.
– Når båter eller kajakker blir funnet drivende, vet vi ikke om noen er savnet. Da må vi handle raskt og sette inn store ressurser, sier vakthavende redningsleder Siv Namork ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.
Ifølge Namork ble det vurdert å sette inn helikopter ved én hendelse i Risør, hvor en båt med fiskestenger ble funnet drivende. Det viste seg heldigvis at ingen var om bord.
– Uvær kan komme brått på, men mange av disse situasjonene kunne vært unngått med enkle tiltak på forhånd.
Fritidsbåteiere må ta større ansvar
Namork og kollegene i redningstjenesten er tydelige: det er båteiers ansvar å sikre fartøy og utstyr i forkant av varslet uvær. Det handler ikke bare om egen eiendom – men om beredskapen i samfunnet.
– Når vi bruker ressurser på å lete etter noen som ikke er i nød, risikerer vi å ikke være klare når en faktisk livstruende situasjon oppstår.
Hun ber båteiere tenke gjennom hvor godt båten tåler kastevind og hvordan utstyr som padlebrett, joller og kajakker lagres.
Slik sikrer du båten før neste uvær
Dårlige fortøyninger, lette joller som ikke er sikret, og eiere som ikke melder fra når noe sliter seg, kan føre til unødvendige redningsaksjoner, og at noen som faktisk trenger hjelp må vente.
Her er enkle tiltak alle båtfolk bør gjennomføre før neste runde med sterk vind:
Sikre utstyr
Kajakker, SUP-brett, båtputer og fendere må sikres fysisk. Stropp dem fast, eller ta løst utstyr innendørs eller med ut av båten.
Varsle umiddelbart dersom noe sliter seg
Tid og ressurser kan spares dersom folk melder ifra om at båt eller utstyr har slitt seg.
Dobbeltsikre fortøyninger og anker
Bruk doble fortøyninger, gjerne med fjærbelastede dempere. Sørg for at tauverk ikke er slitt, og at båtens bevegelser er begrenset.
Sjekk været hyppig
Værendringer skjer raskere enn før: værmeldinger kan snu i løpet av få timer og vindkastene kommer ofte sterkere enn meldt. – Følg med på oppdaterte farevarsler på Yr eller i varslingsappene. Ikke stol på én værmelding fra morgenen av. Sjekk jevnlig, særlig om du har båten på svai eller ubemannet, skriver Yr på meldingstjenesten farevarsel.

Et felles ansvar på sjøen
Hovedbudskapet fra redningsledelsen er enkelt: Å sikre egen båt er ikke bare godt båtvett, men også et samfunnsansvar.
– Når vi unngår unødige aksjoner, er vi bedre rustet til å redde liv når det virkelig gjelder, sier Siv Namork.