Kommentar:

Tankeløst om septiktanker

Hole på skjæret mistenker byråkratene bak forslaget om nye septikregler for å være bedre på appelsinbåter enn småbåter.

Publisert Sist oppdatert

Når du skal bygge hus, så starter du ikke med taket. Og når du skal rense Oslofjorden, så starter du ikke med småbåtene. Eller?

Miljødirektoratet og Sjøfartsdirektoratet hadde julebord sammen, og nå har de gjenfunnet et godt forslag som ble skriblet ned på en serviett utpå morgenkvisten. Fra 1. juli ønsker de at det skal bli forbudt å tømme båttoalettet i Oslofjorden.

Forslaget er godt ment, men det er nok noen byråkrater som er bedre på appelsinbåter enn småbåter som har tenkt tanken, altså septiktanken. At det knapt nok finnes noen tømmestasjoner er ikke noe problem. Det er bare å bestille trucken på båthavna, løfte opp skuta, mobilisere familien med bøtter og så tømmer man båttoalettet. Deretter tømmer du bøttene i toalettet og trekker ned. Bor du i en kommune litt ut i fjorden, går kloakken urenset ut i sjøen igjen!

Forslaget er godt ment, men det er nok noen byråkrater som er bedre på appelsinbåter enn småbåter som har tenkt tanken, altså septiktanken.

Det er nemlig flere kommuner ved Oslofjorden som ikke har effektive renseanlegg. Ikke har de planer om å lage slike heller, for det tåler ikke kommuneøkonomien. Da er det mye lettere å be småbåteiere å investere 20 000 – 100 000 kroner i en tank som kan tømmes på en septikstasjon.

Hvor mye forurenser småbåtene? Neppe så mye, for ifølge dem som ikke har båt ligger 95 prosent av båtene til enhver tid i havna. Men noen har regnet seg frem til at det er 1000 småbåter på tur hver helg, og de slipper ut 100 liter kloakk på vei hjem. Da tror vi det meste må være sjøvann, for så mye magetrøbbel er det ikke blant båtfolket. Til sammenligning medførte et strømbrudd i mai 2021 hos Veas på Lysaker at 18 millioner liter kloakk rant urenset ut i fjorden. Det tilsvarer ni sesonger for hele småbåtflåten i Oslofjorden! For øvrig ble fjorden friskmeldt for bakterier to dager senere. Hva vil direktoratene gjøre med båteiere uten toalett som hopper i vannet når de skal tisse? Får vi miniubåter som følger understellet til folk under vann? Eller blir det bare froskemenn som jobber dugnad?

Et annet tiltak som ikke har vært drøftet er å opprette myggpatruljer langs fjorden. Disse får som oppgave å jage insektene innover i landet, slik at de ikke forurenser vannet.

For småbåttømmingen handler vel om myggen som tisset i havet?