SEIL PÅ SNEKKA: Selv om vi setter seil på motorbåten, vil antakelig myndighetene innføre en vindavgift, tror Hole på skjæret.

Da båtferien havarerte

«Da pandemien kom, og utenlandsferie ble vanskelig, skulle «alle» ha båt. Da «alle» hadde kjøpt båt, steg drivstoffprisene til værs som en heliumballong.»

Publisert

– Hvor er det blitt av båtturistene? spør forsker på forbruksvaner over og under vann, Hole på skjæret. Og for sikkerhets skyld svarer han selv. Han har hytte på Filtvet og kan således overvåke all båttrafikk i ytre Oslofjord. Eller mangel på sådan.

- Jeg tror at de som har båt i Frognerkilen i år har lagt turen til Hovedøya, Langøyene, Bleikøya og andre forhøyninger i indre havnebasseng. Med bensinpriser på 27-30 kroner i marinaene blir man jo kreativ. Men det viktigste var å få båten ut av båsen før hvalrossen Freya entret med 600 kilo spekk.

De rikeste har kanskje dratt helt til Middagsbukta. Med et bensinforbruk på 100 liter i timen vil ikke det koste mer enn 2000 kroner. Bare de som strøk i Luksusfellen er i Blindleia - og der blir de. De har ikke råd til å kjøre hjem igjen før julegratialet kommer.

Løsningen på elendigheten er kanskje spinnaker på Princessen? Eller at alle må kjøpe seilbåt? Egentlig en snedig tanke, men da taper staten bensin- og dieselavgifter. Det betyr at myndighetene raskt vil innføre en vindavgift. Melder Gislefoss 10 m/s inn Vestfjorden, trekkes du automatisk 100 kroner fra en konto som naturlig nok får navnet Tatt av vinden.

Når vi har avgiftsfri diesel til sjøs, kan vi ikke også få avgiftsfri bensin? Bare de aller fulleste sliter særlig på asfalten når de er ute og kjører båt. Heller ikke utgifter til veibelysning med månelyse strømpriser bør legges på bensinavgiften til båtfolket. Båtliv er jo rekreasjon og kan føre til færre innleggelser på institusjoner med døgnpriser à la en halvfull bensintank.

Det eneste positive med redusert lystbåttrafikk er at færre båteiere vil ergre seg over at enkelte verksteder langs kysten er stengt i juli - akkurat når vi trenger dem. Det er som å stenge en alpinbakke i februar på grunn av firmatur til Rio. Jo, det er en positiv ting til: Den strømmen dynamoen din produserer er gratis. Enn så lenge.