Kommentar: Skråblikk fra «Proud Mary»:

Vinteren kan være en utfordring for både båt og båteier. Foto: Nils Martin Brandvik.
Vinteren kan være en utfordring for både båt og båteier.

Nå sover vi godt hele vinteren

Når vinteren kommer står båteiere ovenfor et valg: skal de ha båten på sjøen eller på land, inne eller ute. – Etter mange båtvintre med alt for mange bekymringer har vi kostet på oss vinteropplag innendørs, forteller Tove Midtbø. 

Publisert

Jeg har ikke tall på hvor mange netter jeg har ligget våken og bekymret meg for båten når den ligger i vinteropplag. Når høstvinden hyler rundt hushjørnet, og det smeller i båtpresenningen, da kan det være vanskelig å sove rolig. For tenk om presenningen blir revet av, det høres jo ut som om det skal skje når som helst! Midt på natta kan jeg til og med få skrekkbilder av at båten velter. For noen år siden ble det skikkelig strabasiøst ute i hagen, det var heldigvis midt på dagen. Vår daværende båt, en Ibiza 24 weekender, lå i vinterdvale ved huset. Med en diger presenning over seg lignet den en grønn katedral. Dette hadde vinterstormen lagt merke til, den ville måle krefter og presset på presenningen alt den klarte! Begge stativbeina på babord side hadde løftet seg fra bakken, og presenningen lignet en spinnaker under Volvo Ocean Race som var klar for å øke farten. Vi så ingen annen løsning enn å få kastet tykke tau rundt stanga og fortøye solid i husveggen. Det så ikke veldig intelligent ut, og naboene trodde sikkert at det hadde klikka for oss.

Begge stativbeina på babord side hadde løftet seg fra bakken, og presenningen lignet en spinnaker under Volvo Ocean Race

Tove Midtbø

Å ha båten på land i båthavna er ikke stort bedre, da blir veien for å sjekke presenningen lang. For en del år siden hadde vi en 26 fots Fjord som skulle overvintre i båthavna. Vi tok båten tidlig opp, og fikk den knusk tørr før vi pakket den inn. Jeg husker godt hvor fornøyde vi var da jobben var gjort. Sent på høsten fikk vi telefon fra båthavna, de anbefalte oss å komme ned for å sjekke presenningen etter nattens uvær. Det var et trist syn som møtte oss! Vinden hadde fått tak i presenningen, og blåst den halvveis av båten. Så hadde regnet bombardert båten hele natta, og nå var det frost. Dollbord, dekk og uteplassen var nå en isklump. Ikke mulig å få vekk før det ble mildere vær. Det ble det ikke den vinteren, så da våren kom var det gått mugg og blåmann i alt som var av puter og veggbekledning. Etter mange båtvintre med alt for mange bekymringer, har vi kostet på oss vinteropplag innendørs. Og nå sover vi godt om natta, hele vinteren.