DRØMMEN: Drømmen om en jordomseiling. Foto: Sigbjørn Larsen.
DRØMMEN: Drømmen om en jordomseiling.

Drømmen om jordomseiling

Mens idéen om langtur i noens hode består av tropisk idyll, er den i andres intet mer enn en bråte problemer, skriver Hole på skjæret.

Publisert

Vi har kanskje fabulert om jordomseiling de fleste av oss? Ligge for anker utenfor en palmestrand i Karibia og ikke ha en tanke for Farmen, brodder og hverdagslivet hjemme i Norge? Ikke vår venn Terje. I et demonstrasjonstog ville han ha gått med plakaten «Nei til alt» eller «Alt var bedre før». Samtalen med Terje forløp seg omtrent slik da vi kom inn på drømmen: 

– Karibia? Hva skal du gjøre når du våkner i en liten seilbåt der? 

– Tja, stupe ut i krystallklart vann som holder 25 grader, for eksempel. Det er vel bedre enn å hugge råk i Sandebukta for å få seg en dukkert? 

– Men hvordan kan du være sikker på at du kommer frem til de karibiske øyer. Atlanteren er full av løse containere. Treffer du en av dem, synker du 3-4000 meter ned, eller 9200 meter hvis du forliser over Puerto Rico-gropen. Men du kan jo være heldig å bli spist av hai før du kommer så langt ned. 

– Jo da, det faller av noen containere i Atlanteren, men risikoen for å treffe en av dem er like stor som at Donald Trump skulle begynne å dele ut suppe for Frelsesarmeen. 

– Har du tenkt på hva det koster? Der borte skal de ikke ha penger bare for å la deg ligge i havna, men også for å ligge på svai. 

– Koster det mer per døgn enn en dårlig flaske rødvin på en norsk restaurant? 

– Men hva skal dere gjøre hele dagen i en seilbåt? Sitte og se på hverandre, eller skal du prøve å sy sammen seil som har revnet i en storm? 

– Vi har selvfølgelig med en liten gummibåt. Så kan vi ro inn til land, gå turer blant papegøyer og maurslukere, treffe de innfødte og få et innblikk i hvordan de lever. Så kan jeg rapportere hjem til sykehuset der du ligger med lårhalsbrudd etter sidelengs salto på glatta. 

– Du Hole på skjæret, du som en gang ikke fant innløpet til Sandefjord, hvordan skal du beherske manøvreringen? 

– Det greide Leiv Eiriksson for over tusen år siden - enda han manglet batterier i GPS-en. Før jeg drar tar jeg kurs i navigering og kommunikasjon - og snakker med andre som har vært på jordomseiling. 

– Jo da, det høres jo ganske forlokkende ut, men hva med orkanene? 

– Da søker vi nødhavn. Men slapp av, det er en ting som er sikkert, Terje: Jeg skal ikke spørre deg om du skal bli med!