Kommentar: Skråblikk fra «Proud Mary»

SUP-PLEMENT: Lykken er å eie en SUP!, konstaterer Tove Midtbø om det nyinnkjøpte supplementet til moderskipet.
SUP-PLEMENT: Lykken er å eie en SUP!, konstaterer Tove Midtbø om det nyinnkjøpte supplementet til moderskipet.

SUP: Min nye båtkamerat

Vannet ligger stort og blankt foran deg. Helt urørt, det er bare deg og naturen. Du hører fuglene kvitre, og noen taktfaste plask fra padleåra. Jeg er nyforelska. I en SUP, altså et padlebrett!

Publisert Sist oppdatert

På den første turen følte jeg meg som Bambi på isen. Det var fremdeles kaldt i vannet, så jeg stilte med våtdrakt og badesko. Med dirrende bein og krokete rygg kom jeg meg opp i en slags padlestilling. Og fra det øyeblikket var jeg hekta! Brettet fikk jeg til jul av mannen min, og jeg er ganske sikker på at han hadde noen baktanker med å investere i en så gjev presang. Han var nok lei av å lete etter båtplasser der det er muligheter for å gå tur. Så da hadde han fått denne praktfulle idéen om å sende mor av sted på egenhånd, utstyrt med padleåre og friskt mot, slik at han kunne nyte kaffekoppen i fred og ro. Det ble vellykka på alle måter.

Jeg har alltid vært glad i å være i båt, og elsker å farte rundt til nye steder. Samtidig synes jeg at det å være på sjøen i ukesvis byr på noen utfordringer. Det er jo ikke alle steder det er like lett å bevege seg på land, og da blir det litt for mye stillesitting etter min smak. Padlebrettet har løst problemet! Jeg kan være fysisk aktiv, og i tillegg kan jeg dra på oppdagelsesferd. Og da jeg supplerte brettet med et sete og dobbel padleåre, ble rekkevidden på turene betraktelig utvidet. Etter en sesong med min nye turkamerat har jeg fått et nytt perspektiv på båtlivet.

Da ungene var små putret vi rundt i jolla, nå smyger jeg meg lydløst rundt mellom holmer og skjær på et padlebrett, og føler meg tvers gjennom lykkelig! Jeg er ikke veldig flink, men det er ikke så viktig. Det handler mer om kombinasjonen av å komme nær naturen, samtidig som jeg utfordrer meg selv fysisk. Å ta seg fram på et padlebrett er krevende, ikke minst når det gjelder å holde balansen. Det er rett og slett super trening for hele kroppen. Jeg kan stå og padle, jeg kan sitte, jeg kan ligge på magen og padle med armene, eller jeg kan bare ligge og slappe av og se på skyene. For en frihetsfølelse! Og så er det jo en ekstra gevinst å kjenne at mange timer på brettet også gir resultater rent fysisk. Jeg blir sterkere, og jeg merker at balansen blir bedre.

AKTIVITET: Barn og barnebarn trives også godt på padlebrettet, her ser vi Sofie og Jørgen Brandvik.
AKTIVITET: Barn og barnebarn trives også godt på padlebrettet, her ser vi Sofie og Jørgen Brandvik.

En ting jeg ikke var klar over da jeg tok i bruk padlebrettet, er at det er klassifisert som fritidsbåt. Det er påbudt å bruke egnet flyteutstyr i båter under åtte meter, og dette gjelder også når du padler kano, kajakk og SUP. Oppblåsbare redningsvester anbefales ikke som padlevester, skriver Sjøfartsdirektoratet på sine nettsider. Så heretter er flytevesten alltid på, den beskytter jo også mot både sol og vind.

Noe av de fineste jeg vet er å padle rundt for å utforske området der vi har lagt oss til. Du får litt samme følelsen som når du sitter i en kajakk. Farten og smidigheten er kanskje ikke den samme, men naturopplevelsen kan sammenlignes. Båtlivet har fått en ny dimensjon, og mannen min har fått en rival. Og det var kanskje det han hadde håpet på? Jeg er helt sikker på at han nyter litt egentid i båten, og i tillegg får han jo en veldig blid og fornøyd kone.

Om Tove Midtbø

Tove Midtbø har bakgrunn som journalist og pressefotograf, blant annet med 20 års fartstid i NRK og som medielærer. Sammen med ektemannen Nils Martin Brandvik dyrker hun båtlivet i familiens Saga 315 «Proud Mary», ikke minst langs kysten av Telemark hvor hun er bosatt.