Hole på skjæret

REGISTER: For folk som vil kvitte seg med en råtten båt uten å pådra seg utgifter, er dagens ordning fin, skriver Hole. (ILLUSTRASJONSFOTO: ATLE KNUTSEN).

Heller register enn medister

Vi ser at lokalavisen skriver at det aldri før har vært registrert så mange soldager i Asker kommune som i år. Men registrering i småbåtregisteret setter ingen norsk rekord.

Publisert

Det er mye man kan undre seg over her i landet. Blant annet hvorfor vi i alle år har bygd motorveier i rykk og napp. På disse veiene kjører det biler med nummerskilt. Å se en bil uten nummerskilt fører raskt til at alle som opplever sjokket ringer 110.

På sjøen ringer vi bare til hverandre og forteller at hvitvinen er kald og rekene ligger på bordet. Men hvilken båt ringer vi fra? Nei, det er det ingen som har oversikt over. I et land hvor du nesten må oppgi hvor mye tyttebær du har plukket, kan du godt ha en båt ingen har kontroll på.

Debatten om et småbåtregister vil nok være evigvarende – helt til det kommer et småbåtregister. Det vi si, småbåtregisteret er der, men det er frivillig. Det er altså frivillig om du vil registrere den flytende utgaven av bilen din.

I et land hvor du nesten må oppgi hvor mye tyttebær du har plukket, kan du godt ha en båt ingen har kontroll på.

Hole på skjæret

For folk som vil kvitte seg med en råtten båt uten å pådra seg utgifter, er dagens ordning fin. Det er bare å legge den utrangerte båten til en brygge eller kaste ankeret og dra sin kos. Så må kommunene ta kostnadene med å få vrakene fjernet.

Driver det en tom båt på fjorden, kan det gi rom for mange teorier. Festet den sjalu skipper Skutvik en kvernstein rundt beinet på den lettsindige kjerringa og hoppet selv etter? Eller var det dykker Dypsfjord som ikke hadde fått med seg værmeldingen om økende vind og båten hadde blåst sin vei? Vel, hadde båten hatt et synlig registreringsnummer, kunne politiet gått i Redningsselskapets register, funnet eier Skutvik og hørt om kjerringa fikk som fortjent.

Båtmagasinet 9 er nå tilgjengelig

Denne artikkelen er fra Båtmagasinet nummer 9/2021. Du kan lese hele bladet på nett eller i app. Er du abonnent har du tilgang til bladet på nettbrett/smarttelefon.

Se bladet og arkivet til andre utgivelser her.

Så sent som i 2019 fant regjeringen ut at det ikke er nødvendig med et småbåtregister. Her må de finanspolitiske talsmennene ha vært ute til lunsj mens vedtaket ble gjort. Tenk hva avgiftslandet kunne ha fått av nye avgifter! Båt uten utstyr 100 kroner. Så kunne man hatt 50 kroner i tillegg for kjøleskap, 50 for kokeapparat, 50 for dregg, 50 for fin vimpel og 50 kroner i elavgift for lanterner.

Når den nye regjeringen får lest Båtmagasinet, tenker vi nok det blir gjennomslag for et obligatorisk småbåtregister!