Kommentar: Skråblikk fra «Proud Mary»

Skråblikk: I avkoblingsbobla

Endelig fredag, endelig fri og klare for en ny båthelg. Skipperen er stressa, han hadde et møte på jobben som varte litt for lenge. Mor er også stressa, hun måtte pakke alt og handle på veien, det kan ta tid når alle er sultne og slitne en fredag ettermiddag. Husket vi alt?

Publisert

Så skjer det magiske. Båten glir ut fra brygga, nå starter en ny tidsregning. Den vante hverdagen opphører å eksistere, og store og små har sine planer og ønsker for turen. Kanskje blir det noen diskusjoner blant mannskapet, men når båten omsider ligger trygt fortøyd, faller ting på plass av seg selv. Vel, kanskje ikke helt av seg selv, for noen vil bade med en gang, noen vil fiske etter krabber og noen vil ha mat. Nå! Men, når alle er mette og tilfredse, og når alle leker og duppeditter er funnet fram, skjer det noe med mannskapet. Omgitt av sjø og himmel finner alle en egen ro. Hjemme er det så mye som skal ordnes, og så mange forstyrrelser. Her ute har vi helt andre krav. Vi koser oss og slapper av i en vond strandstol, eller på et hardt berg. Vi tåler mer av vær og vind, og hårsveisen får seile sin egen sjø. Vi spiser enklere mat, og regler om leggetid blir tøyd. Vi får tid til hverandre.

Ofte tar det bare minutter før det sitter en liten gjeng med pappaer på land, utstyrt med kaffekanner og bokser med godt drikke. Den som eier båt, går aldri tom for ting å diskutere.

Å oppleve dager og uker sammen ute i skjærgården gjør noe med oss. Særlig barnefamilier ser ut til å finne sin egen rytme. Barn blir fort kjent med hverandre, og i vannkanten er det mye å utforske. Timene flyr av sted når ungene koser seg og er langt inne i leken. Far ser ut til å ha samme evne til å finne turkamerater som de minste. Ofte tar det bare minutter før det sitter en liten gjeng med pappaer på land, utstyrt med kaffekanner og bokser med godt drikke. Den som eier båt, går aldri tom for ting å diskutere. Batterikapasitet er en gjenganger. Solcellepanel på taket er smart, men hvor mye ladning bør det gi, og hva med vinkling på panelet? En snakker om en kjenning som har så dårlige batterier at han må starte båten under oppholdet, det er søren meg ikke greit for båtnaboene! Hva er den beste motoren, og hvor ofte bør man egentlig skifte olje? For ellers travle båtpappaer er en frihelg på sjøen bedre enn å gå til psykolog eller familieterapeut. Det diskuteres ivrig, det humres og brøles, det er gode historier og en del skrøner. Og det er alltid en i gjengen som sitter med det endelige svaret på ting, mens andre nikker og er enig med siste taler.

Barna er i sin egen boble, de leker og koser seg. Far er i sin egen boble, han er i sitt ess, han storkoser seg. Men hvor er mor? Jo, hun har endelig fått tid til å slappe av, så hun sitter gjerne for seg selv og nyter en stille stund. Bak solbrillene har mor et øye åpent, slik at hun kan følge med på at barna leker trygt. Endelig har hun tid til å lese i fred, hun nyter hvert sekund. På en fin dag kan slike stunder vare lenge. Vidunderlig lenge. Sånne late sommerdager er helsebringende, de gjør oss bedre rustet til å komme gjennom alle hverdagene som kommer etterpå. Vi får landet, vi finner roen og vi lader batteriene. Bedre blir det ikke.