KOMMENTAR

STORE RESSURSER: Ikke småtteri av ressurser som ble brukt for å sanke 1390 kroner til statskassen i pinsen. Foto: Tolletaten.

Fikk inn 1390 kroner i «vellykket» tollaksjon

Må være trykkfeil i pressemeldingen fra Toll.no, tenkte vi. Fangsten etter pinsens storkontroll mellom Halden og Langesund på 100 grensekryssende fritidsbåter var 1390 kroner. Var det alt Kystvaktens «KV Tor» og «KV Nornen» og tollvesenets kryssere «Svinør», «Snøgg» og «Hauk» samlet til statskassen? Og storaksjonen ble betegnet som vellykket.

Publisert Sist oppdatert

Kommentar

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Nå er det selvsagt ingen bagatell at det ble beslaglagt narkotiske piller, alkohol og tobakk under den store samkjørte aksjonen ytterst i Oslofjorden, men med skarve 1390 kroner til statskassen stusser vi over begrepet vellykket. Ja, du kan vel si at den var vellykket fordi båtfolket viste seg å være lovlydige, men også motsatt, du kunne sikkert også si at den var vellykket om det hadde blitt gjort beslag av store mengder smuglervarer. Tolletaten selv bruker begrepet vellykket fordi målet med aksjonen var å vise tilstedeværelse og å informere båtfolket om hvilke regler som gjelder på sjøen.

STORKONTROLL: Lite fangst for Tolletaten under pinsens storaksjon i Ytre Oslofjord.

Det må ha vært en kostbar informasjonskampanje mot en gruppe båtfolk som tydeligvis hadde kunnskap om kvoter, for de fleste ombord i de 100 båtene som ble kontrollert hadde jo stort sett rent mel i posen alle sammen, med noen små unntak selvfølgelig. 1390 kroner var alt, leser vi i pressemeldingen ført i pennen av NTB kommunikasjon. Og den er gjengitt i store deler av pressen med overskrifter som «Vellykket tollaksjon mot båtfolket», «Fant alkohol, sigaretter og narkotika i storaksjon», «Storaksjon ga fangst» og «Narkobeslag i pinsekontroll».

To av landets største kystvaktfartøy deltok på storkontrollen i pinsen. Det samme gjorde tre store tollkryssere, alle med mye mannskap. Med slike ressurser i aksjon skal du ikke mange sekundene av gårde bør du har blåst av 1390 kroner.

Det slår oss at en samlet presse ukritisk siterer fra pressemeldingen og lager titler på beslagene som er gjort. Kanskje en vinkling kunne vært at også båtfolket vet litt om kvoter, og at aksjonen viste at de fleste vet å oppføre seg ute på bølgene? Det hender dessverre at samfunnets vaktbikkjer ikke har så skarpe tenner og liker å handle i flokk basert på tilsendt stoff. Så var det sikkert behagelig å få en pressemelding i fanget på et tidspunkt redaksjonen nøt pinsesola.

Men 1390 kroner, akkurat det var vel ikke mye å skrive hjem om?

Amund Rich. Løken, journalist