Trekogger skaper folkefest i Kragerø

SE VIDEO: Koggregattaen i juli skaper folkefest i Kragerø, og i år var det igjen duket for fargerikt og fartsfylt oppgjør mellom trebåtene etter to år med pandemi.

Publisert Sist oppdatert

Som sildestimer flokker folk seg i den lille havna Blindtarmen i Kragerø for å få med seg sommerens store høydepunkt for mange i feriebyen. I begivenhetens sentrum putrer flere titalls sylindere i hver sin takt. Det skinner i lakken på skrogene, det rasler i bjørkekvister og mannskapene står i sin beste mundur. Trekoggen byr nok en gang opp til dans.

De mange klinkbygde koggene siger ut mot startområdet på utsiden av Kragerø. Den raskeste snekka skal kåres, og maskinistene sjonglerer mellom gir, gass og sjåk i dønningene for å holde motorene i gang. Det er tre klasser i årets regatta: Ensylindret, tosylindret og tresylindret motor. Hvem vil vinne? Er det båten med den grommeste motoren eller den beste fasongen, eller kanskje en kombinasjon?

Pang

Det smeller i den 300 år gamle kanonen fra Napoleonskrigen på Gunnarsholmen, og det putrer og ryker fra de mange koggene i det de krysser startstreken. Det er jevnt over Kragerøfjorden, men noen posisjonerer seg allerede i ferden mot Saltneven. En kogg har startproblemer og må hankes inn av redningsskøyta som er på stedet. Trebåtene i tet runder allerede Saltneven og beveger seg inn i den 200 meter lange femknopssonen. Etter denne er det bare å runde det røde lateralmerket, før det er full guffe og bånn pine inn mot mållinja. Publikum speider ut i horisonten etter hvilken båt som er i ledelsen. Det er tre båter som fosser frem side om side, men den smale koggen med totakter drar fra og surfer inn mot mål. Hakk i hekk kommer de andre smale klinkbygde skrogene som kløyver skummet bak seiersbåten. Det jubles fra Sjøbadet, Gunnarsholmen og byen. Nå skal båten hylles og mannskapet feires i premieseremonien.

REGATTARUTA: Det kjempes om seier mellom startstreken ved Gunnarsholmen og rundt Saltneven – i noen få knops fart.
REGATTARUTA: Det kjempes om seier mellom startstreken ved Gunnarsholmen og rundt Saltneven – i noen få knops fart.

Trekoggen

Trebåtbyggeriene blir stadig færre. Likevel er det ildsjeler i forbundet Kysten, nettverket Nordisk Kystkultur, museer og ikke minst alle dem som driver med trebåt, som holder klinkbyggertradisjonen ved like. Koggregattaen i Kragerø og Trebåtfestivalen Risør er eksempler på lokale tiltak som holder interessen oppe.

I sommer var trebåtene nok en gang seremoniens midtpunkt i Kragerø havn. Det var 17. gang regattaen ble arrangert, og folkefesten var større enn noensinne.

Klinkbygde trebåter

Den nordiske klinkbåttradisjonen ble i 2021 tatt opp på UNESCOs liste over menneskehetens immaterielle kulturarv. Dette skal styrke og verne om klinkbåttradisjonen i Norden, og bidra til å verdsette og opprettholde både kunnskapen og håndverket. Snekke, sjekte og kogg er en betegnelse på østnorske båter av grunnleggende samme konstruksjon. Alle er i utgangspunktet spissgattete ro- og seilbåter, klinkbygd med furu hud på eik spanter. I Grenlandsområdet og på Telemarkskysten kalles gjerne snekka «kogg», i følge Sjekteboka av Lars A. Solberg.

KLINKBYGD: Klinkbygde trebåter er en nordisk tradisjon, med overlappende bordganger føyd sammen med kobberklink.