Hole på skjæret

GODE RÅD: Har man slagplanen klar og presenterer seg som strafferettsadvokat Sleiperud, kan man gjøre et godt båtkjøp også i år, mener Hole på skjæret.

Gode råd er lure

Det var mange som kjøpte båt i fjor, og det blir mange også i tiden som kommer. For å gjøre et godt kjøp, gjelder det å ha slagplanen klar

Publisert

Vi har gitt usedvanlig mange gode råd om det meste det siste tiåret. Det er i grunnen litt underlig at en eller annen maritim organisasjon ikke har tilsendt oss et skilt med "Spesialrådgiver". Gjerne pyntet med et anker eller en større flybridge.

Når du entrer en båt med ambisjoner om kjøp, gjelder det å få overtaket med en gang. Det kan du oppnå med følgende innledning når du hopper om bord:

- Hei, det er jeg som er strafferettsadvokat Sleiperud, og dette er min kone, fru Anke. Min humørsyke og psykopatiske far er for øvrig innlåsingssjef ved Ringerike fengsel, avdelingen med mest disiplin, men minst mat. Det er en spesialavdeling for svindling ved båtkjøp.

Tror du at dette innbyr selgeren til å la være å fortelle om feil og mangler? Nå er det bare å kjøre på videre.

Hvis selgeren nå har fått en ansiktsfarge som ligner underlaget i Marka fra desember til mars, er det på tide å forhandle pris.»

Arne Hole

- Jeg håper du ikke har noe imot at jeg tar opptak av samtalen vår? I den forbindelse gjør jeg oppmerksom på at uriktige påstander rammes av straffelovens paragraf 67, femte ledd, annen etasje, syvende vers som spesielt omhandler salg av motorbåter på vårparten. Ja, og jeg nevnte vel at min far jobber i Ringerike fengsel, gjorde jeg ikke?

Hvis selgeren nå har fått en ansiktsfarge som ligner underlaget i Marka fra desember til mars, er det på tide å forhandle pris.

- Du kjenner sikkert strafferammen for ågerpriser? To millioner kroner for denne 32-foteren fra 2019 faller nok inn under den paragrafen. Trøsten er at selgersvindlere ikke havner på Ringerike. I sånne tilfeller hender det at retten nøyer seg med å ilegge litt plenklipping i en treukersperiode på Bastøy - ofte i båtsesongen.

Som du skjønner er du nå kommet til tidspunktet hvor det er du alene som bestemmer prisen. For ikke å gi selgeren følelsen av at han nesten gir bort båten, kan det være greit å komme med et par argumenter til.

- Da du tenkte en salgssum på to millioner, var vel bensinprisen 15 kroner? Hvis den dobler seg denne sesongen, så mener du sikkert ikke at kjøper skal bære dette alene? Samvittigheten din blir vel ikke særlig god hvis jeg og fruen bare har råd til å dra til båten og polere den, men ikke kjøre? Det å påføre folk psykiske lidelser går heller ikke upåaktet hen i straffeloven.

- Da sier vi én million?