SYNKER: Norsk Winco 37 tar inn vann i Stillehavet.
SYNKER: Norsk Winco 37 tar inn vann i Stillehavet.

Norsk seilbåt synker i Stillehavet

Båten tar inn vann via en sprekk i skroget foran kjølen. Hjelp skal være under vei, og skipperen makter å holde båten flytende. 

Publisert Sist oppdatert

Den norske langturseileren tar inn vann midt mellom Galapagos og Gambier-øyene. Han ønsker innlegget delt for å øke sjansene for å finne noen i nærheten. Båten befinner seg i posisjon 11'19.876S 112'23.973W klokken 0030UTC i går. Det skal være to om bord. 

Den oppgitte posisjonen er langt fra land. Galapagos befinner seg 1400 nm til nordøst. I Sala Y Gomes 1000 nm sydøst. mens rekken av stillehavsøyer ligger 1500 nm til vest. 

Holder henne flytende

Det er en eldre svenskbygget seilbåt som nå tar inn vann via en 60 cm lang sprekk rett foran kjølen, der masten står. Det er ingen synlig skade fra innsiden. Lekkasjen må være under en forsterkning, skriver skipperen i en nødmelding. Han har dykket ned under båten for å forsøke å reparere, men uten hell. Mannskapet har bunnet en duk over skaden for å redusere vanninntaket. 

Båten har tre elektriske pumper, men de er ikke så effektive. Skipperen har derfor koblet sjøvannsinntaket til motoren til en slange, som suger opp vannet svært effektivt. Motoren skal klare å ta unna vann raskere enn hva som kommer inn i båten. 

Hjelp under vei

Den norske langturseileren har kontakt med redningssentralen, og de bekrefter at det befinner seg et skip 600 nm unna. Avhengig av fart, er det minst 2-3 døgn unna. 

Estimatet til HRS Sola er mer optimistisk. De mener at hjelpen befinner seg kun ett døgn unna. 

Annet enn å føle seg skuffet og trist, klarer vi oss bra. Vi skal holde båten flytende til hjelpen kommer, meldes det fra seilbåten. 

Vi har sendt ut nødsignal til alle båter som befinner seg i området, sier Victor Vallin ved det amerikasnske redningselskapet JRCC til NRK.

Det skal være godt vær i området. 

VENNER: Andre Ugland ble kjent med den norske langturseileren mens de begge seilte til Kanariøyene i 2015. De har boldt kontakt siden.
VENNER: Andre Ugland ble kjent med den norske langturseileren mens de begge seilte til Kanariøyene i 2015. De har boldt kontakt siden.

Optimister

André Jørgen Ugland seilte sammen møtte Den norske langturseileren på vei til Las Palmas i 2015. Han har i følge NRK vært i komtakt med skipperen. 

– De skal forsøke å tette hullet med våtdrakt når det blir lyst. Håpet er å få båten så tett at de slipper å eterlate seg den midt i Stillehavet. De er forsiktig optimister, men gjort klar redningsflåte sann i tilfelle, opplyser Ugland til NRK.

Svenskbygget

Den norske langturseileren seiler en Winco 37, en båt trolig bygget på 80-tallet Kungshamn på Västkusten i Sverige i følge sailguide.com. Båten ble konstruert av nordmannen Jan Bjerke som en IOR-cruiser. Bjerke er også kjent for Alo 33. Den norske langturseileren skal ha kjøpt båten i 2015. Han har vært på langtur siden september samme år. 

ØDE: Den norske båten synker på et svært øde sted i Stillahevet, over en ukes seilas fra nærmeste øy.
ØDE: Den norske båten synker på et svært øde sted i Stillahevet, over en ukes seilas fra nærmeste øy.