
Familie på langtur: Kristiansand–Lofoten

Tre måneder langs norskekysten
Sommeren 2020 kunne Jan Helge Thomassen og familien loggføre 2556 nautiske mil mellom Kristiansand og Narvik – og de fikk en opplevelse de drømmer om å gjenta allerede neste år. Ferie i Norge vil sannsynligvis være svært aktuelt for mange også kommende sesong. I denne reportasjen finner du masse inspirasjon og mange gode råd.
Vi har møtt mange båteiere gjennom flere år som enten drømmer om, eller som er i ferd med å gjennomføre, den store langturen langs norskekysten. Den mest ekstreme varianten var en fisker vi traff i Ålesund på vei til Sørlandet som vi fem dager senere møtte på Sletta ved Haugesund på vei nordover igjen. De fleste har et noe større tidsperspektiv når de kaster fortøyningene og setter kursen mot Lofoten eller Sørlandet – avhengig av hvilken landsdel hjemmehavna ligger i. Jan Helge Thomassen i Kristiansand har i flere år drømt om å vende tilbake til Nord-Norge på egen kjøl – og i sommer gjorde han og familien alvor av planene. 20. mai la Jan Helge avgårde fra Kristiansand med familiens Viknes 1030, og den 18. august, etter 89 dager på tur, var båten atter fortøyd i Kristiansand.

Ivrig båtfamilie
Jan Helge Thomassen bruker båten hele året. Som pensjonist reiser han ofte alene ut midt i uka, og så tar han med seg familien ut i helgene. Og favorittårstiden er vinteren, når stillheten senker seg i skjærgården.
Etter flere år på tankestadiet, bestemte han seg for å sette kursen mot Lofoten sommeren 2020. Båten ble klargjort, og han opprettet Facebook-gruppa Gleda på NordNorgetur 2020 som etter hvert har fått rundt 400 medlemmer. Frem til kone og barn tok sommerferie, gikk Thomassen alene nordover. Familien mønstret på i Evenes og var med i syv uker før de måtte reise hjem igjen til hverdagen fra Bergen. Alt i alt logget «Gleda» 2556 nautiske mil på dette eventyrlige sommertoktet som ble en opplevelse som frister såpass mye til gjentakelse at familien antakelig legger ut på en tilsvarende tur også kommende sommer.
Mye skjærgård
Visse forutsetninger må være på plass for at en langtur skal være gjennomførbar og bli en god opplevelse. For det første må man ha tid. Er for eksempel Lofoten målet, bør man ha seks til åtte uker ferie tilgjengelig, enten man går fra Sørlandet eller Vestlandet sør for Stad. Man må ha tid til å gjøre avstikkere, kunne vente på været, og ta høyde for det uforutsette.
Kysten nordover er svært variert, og de som ikke har gått med båt langs kysten fra Stavanger og nordover, vil erfare at mesteparten av turen går gjennom fantastisk skjærgård med mange alternative leder. Ved å beregne god tid, kan man vente på været slik at det føles komfortabelt å krysse åpne strekk som Jæren, Boknafjorden, Sletta, Sognesjøen, Stavfjorden, Stad, Hustadvika, Trondheimsleia, Folda, Saltfjorden og Vestfjorden, for å nevne de mest utsatte.
Landligge
– Legg inn tid til litt landligge mens du venter på tilfredsstillende vær før passering av havstykkene, anbefaler Jan Helge Thomassen.
– Det er ingen grunn til å utfordre naturkreftene. Det skal være hyggelig på tur.
– Forøvrig ble jeg faktisk overrasket over hvor fine muligheter det var for å gå innaskjærs store deler av havstykkene. Både rundt Lindesnes, Hustadvika, Folda og Vestfjorden er det fine indre leder.

Hvilke opplevelser får man?
– For det første treffer man veldig mange hyggelige folk, slår Thomassen fast.
– Vår erfaring er at man møter veldig stor vennlighet og hjelpsomhet. Du blir sett. Men, som alltid, gjelder det å ta kontakt med folk og snakke. Det setter fart på det sosiale.
– Og naturen er helt fantastisk. På Vestlandet og nordover slo det oss hvor klart og rent havet var, med mye liv. Og at man får fin fisk på kroken er ikke en myte. Dyrelivet er rikt, og du ser både spekkhoggere, niser og ørn.
– Hele veien er det mye å se og oppleve. Gammel kystkultur med hus og sjøboder der mennesker har hatt sitt levebrød og virke i århundrer.

– Særlig for oss som kommer fra Sørlandet, er det markant mindre trengsel på brygger og i havner. Selv i Lofoten med yrende liv på land med bobiler og turister, var det god plass ved bryggene for båtfolket.
– Og så er det verdt å nevne mestringsfølelsen, sier Jan Helge.
– Det føles bra å tråkle seg opp langs kysten i ukjent farvann.
Nord Norge med egen båt
Thomassen konkluderer med at tidsaspektet er med på å definere rammene for hva som er mulig. Pensjonistvarianten, som han selv kunne gjennomføre, innebærer god tid. To måneder er innen rekkevidde, selv brukte han tre måneder. Med arbeidende kone og skolebarn, så ble deler av turen gjennomført alene, og resten sammen med familien da de hadde ferie.

Arbeidstakervarianten innebærer mer begrenset tid. Da kan det være et godt alternativ å frakte båten med lastebåt den ene veien og så feriere på returen.
– Frakt fra Stavanger til Bodø koster ikke stort mer enn dieselprisen om du skulle seile selv. Det er vesentlig dyrere fra Øst- og Sørlandet, er erfaringen til Thomassen.
Som vi tidligere har skrevet om i Båtmagasinet, er det flere rederier som er spesialister på frakt av fritidsbåter langs kysten.
– En tredje variant, som jeg vil kalle bohemvarianten, er at kapteinen tar noen lange transportetapper, og at familien mønstrer på etter noen dager, sier Thomassen.

Erfaringer fra turen
– Jeg mener at man bør reise alene, og ikke flere båter i følge. Går du alene, får du mer tid til å fokusere på opplevelsen, du ser andre ting og treffer nye, spennende mennesker. Du åpner deg litt mer for verden. Reiser man flere sammen, vender man seg ofte til reisefølget og dermed ryggen til omgivelsene.
– Skriv loggbok. Man glemmer fort, og selv etter en uke er det lett å gå i surr. Opplevelsene og inntrykkene er så mange, og da er det greit å kunne slå opp i en loggbok. Jeg har gjort enkle nedtegnelser av dato, distanse, fra og til, vær, temperatur og eventuelt andre notater.

– Sammenleggbare sykler er et «must» på en slik tur. Sykler er veldig greit å ha når man ligger i havn, enten man skal til butikken eller ut på tur i nærområdet. Vi lot kajakk og sup være hjemme på denne turen.

- Fiskeutstyr er også noe jeg vil anbefale at man tar med. Vi hadde dessuten en gammeldags kjøttkvern om bord som vi brukte til å lage fiskekaker. Helt supert, forteller Jan Helge.
Diesel
Tilgangen på diesel er god langs kysten, men man bør planlegge å bunkre på steder med høyt omsetningsvolum for å få diesel av god kvalitet.
– Et Bunker oil-kort er lurt å bestille før turen. Det gir ekstra rabatter som er gode å ta med seg, i tillegg til at dieselen nordover stort sett er rimelig. Snittprisen på turen i sommer lå på 9,84 kroner per liter.
– Jeg planla slik at jeg fylte tanken når den var litt under halv. Dessuten har jeg gjort det til en vane å drenere grovfilteret regelmessig. Dermed holder jeg kontroll på dieselkvaliteten. Viknesen har en dreneringsslange som går ut av en ventil i bunnen av tanken. Den berget meg en gang jeg fylte dårlig diesel, forteller Jan Helge.

Vind, vær og fortøyning
Under en så lang tur må man til stadighet forholde seg til været. Store tidevannsforskjeller er også noe som man må ha et aktivt forhold til i nord.

– For det første vil jeg anbefale værappen Windy som jeg brukte mye til planlegging av tidspunkt for kryssing av havstrekninger. Den viste seg pålitelig og verdifull. Og sjekk bølgehøyden, ikke bare vind, for den aktuelle strekningen. Husk at oppgitt signifikant bølgehøyde i praksis betyr enkeltbølger som er bortimot dobbelt så høye. Jeg krysset alle havstrekninger på dager med mindre enn 1,5 meter bølger. Det var helt OK i vår båt. Aller hyggeligst var de dagene det var 0,5 meter og mindre.
- Uansett: Gjør båten skikkelig sjøklar før avreise. Da unngår man episoder der ting begynner å flytte på seg underveis.
- I Nord-Norge fortøyer man for det meste longside ved flytebrygge, men det er også mange flotte steder en kan ligge på svai med bauganker. Hekkankeret ble brukt minimalt på turen.
- Vår erfaring er at man alltid bør fortøye for storm under fjellene på øyene i nord, selv om det er stille og fint. Fallvinder kom ofte overraskende, med korte, men intense vindkast.
Forberedelser og pakking
– Pakk edruelig med klær!, sier Jan Helge med et smil.
– Du bruker mye mindre enn du tror, og dessuten vasker man jo underveis.

– Ha derimot med et par gode tursko. Jeg var veldig godt fornøyd med joggesko for terrengløp som har kjempegode såler for turer i ulendt terreng. Ellers vil jeg anbefale at alle har en varmedress, gjerne en flytedress, til bruk på land om kveldene.
Generelle råd
· Det er lurt å definere reiserutens ytterpunkter på forhånd, for eksempel Bergen–Bodø, Trondhiem–Rørvik eller Kristiansand–Harstad
· Last ned Vipps-appen som betalingsmiddel. Det er lettvint og den er mye brukt.
· Reis alene. Du treffer mange hyggelige mennesker, og får mer ut av turen. Dessuten bruker du vesentlig mindre krefter på planlegging. Alt blir smidigere og lettere håndterbart underveis.
· Ta med en bålpanne og tørr ved. Det er koselig, selv om det er lyst store deler av døgnet. Bålet holder dessuten myggen unna på land.
· Ha med BankID-brikke og gyldig legitimasjon. Enten du trenger medisiner eller du mister mobilen, så trenger du ID-brikken for å kunne aktivere nettbanken igjen.
Turen i tall
Utseilt distanse: | 2556 nautiske mil |
Antall motortimer: | 218 |
Snittfart: | 11,73 knop |
Totalt dieselforbruk: | 5388 liter |
Snittforbruk per nautisk mil: | 2,11 liter |
Dieselkostnad: | 52 995 kroner |
Snittpris diesel per liter: | 9,84 kroner |
