
Bli med om bord i seilskipet «Götheborg of Sweden»
Visste du at rep av elgskinn ble brukt i styresystemet på gamle seilskip? Denne helgen besøker ostindiafareren «Götheborg of Sweden» Oslo, og vi inviterer våre abonnenter på en sniktitt om bord.
14 finske elger har bøtet med livet for å gi overføring fra ratt til ror på ostindiafareren «Götheborg of Sweden». Den svenske ostindiafareren besøker denne uka Oslo, før hun snart legger ut på langtur til Kina med stopp i en rekke havner underveis.
Båtmagasinet inviterer sine abonnenter til en liten videovisning av skuta, hvor informasjonsansvarlig Anna Creutz er guide og forteller om livet om bord i et havgående handelsfartøy for over 250 år siden. Skipet er i Oslo denne helgen, og er åpent for publikum som er nysgjerrige på livet om bord i et gammelt seilskip.
Forliste ved hjemmehavnen
Seilskipet som besøker Oslo er en replika av handelsskipet fra 1700-tallet, som forliste under innseilingen til Göteborg i 1745 fullastet med te, slike, porselen og krydder fra det fjerne Østen. Skipet kom da tilbake fra sin tredje handelsseilas til Kina. Handelen med de eksotiske varene fra det fjerne Østen var så innbringende at skipet allerede var nedbetalt da det forliste. Rederiet klarte også å berge i land en tredjedel av lasten, og det var nok til at også den tragiske siste seilasen endte med overskudd.
Forliset i grunt vann nær Gøteborg ga også dykkere anledning til å bli kjent med skipet over 200 år senere, og gjorde det mulig å bygge en replika nesten identisk med originalskipet. «Götheborg of Sweden» er bygget med de samme verktøyene og metodene som ble brukt av båtbyggerne i gamle dager.
Bygget med gamle metoder
Forskjellen er at dagens krav til sanitære forhold, navigasjonsutstyr og sikkerhet har gitt en del endringer som nok ville ha forbløffet sjøfolkene på 1700-tallet. Blant annet sørger doble Volvo Penta-maskiner på 404 kw hver seg for fremdrift i stilla, og skipet har selvsagt satellittnavigator og ventilasjonssystemer som sørger for levelige forhold under dekk i tropene.
–I dag seiler «Götheborg of Sweden» med et mannskap på 70, og de fleste mannskapene sover på nederste dekk, som opprinnelig var lasterom. I gamle dager seilte skipet med et mannskap på hele 140 mann, og mannskapet bodde da mellom kanonene på midtre dekk, forteller Creutz.
Dødeligheten var høy, i snitt lå dødsraten på 15 prosent på slike lange seilaser, hvilket innebærer at av de 140 som seilte ut, kom 21 aldri hjem. Sykdom, ulykker og uvær var blant loddene i sjømannens liv. Pirater forekom også. Selv om ««Götheborg of Sweden» var et handelsskip, var hun utstyrt med 30 kraftige kanoner, og unngikk kanskje nettopp av den grunn å bli overfalt.
Høye master
«Götheborg of Sweden» har tre master, eller topper som de gjerne kalles på seilskip med 20 seil som til sammen utgjør 2000 kvadratmeter duk. Høyeste mast er 47 meter. Brutto tonnasjen er på hele 788 registertonn, hvilket til sammenligning er mer enn for fullriggeren «Christian Radich».
Skipet er 47 meter langt og 11 meter bredt, og det er bygget i 2005. Like etter sjøsetting la skipet ut på seilas til Kina, og dette er altså andre gang skipet legger ut på langfart til det fjerne Østen. Sponsorer er svensk næringsliv som bruker skipet til relasjonsbygging med sine handelspartnere over hele verden. Ifølge hjemmesiden til «Göteborg af Sweden» var det svenske ostindiakompaniet et av de mest lønnsomme selskapene i hele landets historie. 37 skip gjennomførte 132 handelsekspedisjoner til det fjerne Østen. Selskapet ble opprettet i 1731, og var med på å gjøre Gøteborg til en av Sveriges viktigste byer, men i 1813 var det slutt for handeleventyret med Østen for selskapet.