VERDENSOMSEILING MED FISKESTENGER

Jorda rundt etter blå marlin

Morten Ruud har gjort om en 41 fots seilkatamaran til helrå båt for storviltfiske. I fem år skal han fiske seg jorda rundt. Han er trolig den første i verden som har funnet på noe slikt.

Publisert Sist oppdatert

Drøm blir virkelighet

Historien begynner for snart ti år siden på en bar på Kapp Verde. Morten Ruud tar noen øl med charterkapteinene Mattias Henningsen og Zak Conde. Conde, som er fra Azorene, mener at drømmen må være å innrede en katamaran som storviltfiskebåt og seile jorda rundt etter blå marlin – det aller gjeveste byttet for en storviltfisker. Morten og Mattias ser på hverandre og smiler, for dette har de to snakket om før. Den sindige eidsvollingen lar det imidlertid ikke bli med prat, og høsten 2013 finner han drømmebåten på øya Lefkas i Hellas – en småsliten Lagoon 410 som har gått i charter.

De originale motorene er ferdige, så Morten skaffer seg et par splitter nye 110 hk Yanmar dieselmotorer. Solide slitere uten for mye moderne elektronikk som kan skape trøbbel midt ute på havet. Det blir fort klart at de nye motorene ikke vil gå inn gjennom motorlukene, så de gamle skjæres rett og slett ut nedenifra, og de nye motorene heises inn samme veien før skrogene lappes sammen. Rundt hver av badetrappene støpes en fiskebrønn, et kampdekk med solide stangholdere og bord monteres, stofftaket erstattes med et hardt, og til slutt settes en flybridge på toppen av det hele.

Morten får hjelp av en engelsk glassfiberekspert til alt dette, men ellers gjør han det meste selv. Alle de gamle gjennomføringene i skroget erstattes med nye av kunstfiber, nesten all den gamle elektronikken byttes ut, og de fleste ledninger og kabler strekkes på nytt.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS