Hole på skjæret

TELT ELLER BÅT?: Er det vanskelig med staker, manøvrering og navigasjon, så kan telt være et alternativ, mener Hole. (ILLUSTRASJONSFOTO: ATLE KNUTSEN).
TELT ELLER BÅT?: Er det vanskelig med staker, manøvrering og navigasjon, så kan telt være et alternativ, mener Hole. (ILLUSTRASJONSFOTO: ATLE KNUTSEN).

Gode båtråd for nybegynnere

Publisert Sist oppdatert

Alle syklet for første gang på et eller annet tidspunkt - og falt kanskje av. Alle kysset for første gang - en eller annen gang i livet - og bommet kanskje litt på målet. Sånn er det med båteiere også. Alle kjørte på et skjær for første gang.

I år er det veldig mange som kjører båt for første gang. Så kanskje vi skulle hjelpe dem litt fremfor å vente på første mulighet til å le? Her er noen gode råd til de nyankomne på sjøen:

Hvis selger sa at båten gjorde 30 knop, men hvis du får den opp bare i 15, så se bakover. Hvis du glemte å løsne fortøyningen før du dro ut, så vil en brygge på slep bremse ganske mye på farten.

Når selger har tatt den siste gjennomgangen, så ikke spør hvor sikkerhetsbeltene er. Belter er foreløpig ikke påbudt i båt - og kommer neppe til å bli det heller. Hvis båten synker, har det ingen hensikt å bli med ned for å se hvor den blir liggende.

Husk at sig på en bil og en båt er nokså forskjellig. En bil bremses veldig raskt ned til 0 kilometer i timen. Hvis du i båt holder 10 knop og har to meter igjen til brygga, så kan det være morna både til brygga og båten.

Hvis båten synker, har det ingen hensikt å bli med ned for å se hvor den blir liggende

Hole

Det motsatte er heller ikke så lurt, altså for liten fart. Blåser det sterk sidevind når du skal inn i en bås, kan du fort drive forbi. Og når du først driver forbi, er det garantert smalere der du havner enn der du skulle ha vært.

Tau i propellen er alle båteieres skrekk. Er du langt til havs, betyr det at en person ombord må hoppe uti og prøve å skjære løs tauet. Gi kona dykkemaske i god tid før båtkjøpet, så det ikke er tvil om hvem som må ta skjærejobben.

Selv om det finnes mye fint innen proteser i våre dager, så ikke bruk benet som fender hvis du skjønner at du kommer til å smelle inn i en brygge. Båter kan repareres, det er verre å få knuste ben tilbake til opprinnelsen.

Så var det alle disse stakene. De nyttigste er dem som peker dit du skal. De er som regel i jern. Også de som står rett oppå et skjær er av jern. La dem stå i fred. Da står vi igjen med de vanligste, de røde og grønne. De grønne har ikke noe med MDG og gjøre, like lite som det er Bjørnar Moxnes som har satt ut de røde. Det handler om å finne ut hvilken vei leden går.

Vanskelig? Det er fortsatt ledig teltplass på Larkollen camping.