Hole på skjæret

VINTEROPPLAG: Er båthavnen din mye plaget av ubudne gjester? Ta med cognac'n hjem!, mener Hole på skjæret.(ILLUSTRASJONSFOTO: ATLE KNUTSEN).
VINTEROPPLAG: Er båthavnen din mye plaget av ubudne gjester? Ta med cognac'n hjem!, mener Hole på skjæret.(ILLUSTRASJONSFOTO: ATLE KNUTSEN).

Usedvanlig lure vintertips

På denne tiden av året strømmer det på med gode råd om hvordan man gjør båten klar for vinterpause. Og kanskje seg selv også? Det går jo an å lese seg litt opp på fakta, så man ikke gjør de samme tabbene også i 2022.

Publisert Sist oppdatert

1. Kjøp inn en kraftig isøks. Når du i januar kommer på at du har glemt å ta opp båten, er det ikke sikkert at fjorden fortsatt er isfri.

2. Sjekk verstingtallet for vintertemperatur i ditt område. Er det minus 18, kan du trygt la cognacen bli liggende ombord. Den kan komme godt med under en hustrig vårpuss.

Båtmagasinet 10 er nå tilgjengelig

Denne artikkelen er fra Båtmagasinet nummer 10/2021. Du kan lese hele bladet på nett eller i app. Er du abonnent har du tilgang til bladet på nettbrett/smarttelefon.

Se bladet og arkivet til andre utgivelser her.

3. Er båthavnen din mye plaget av ubudne gjester? Ta med cognac'n hjem!

4. For å slippe billigere unna vinteropplaget kan du overfor båtforeningen slå av et par meter på båtens lengde. Seks meter gir moderat pris. Husk å ha et godt svar klart når havneformannen spør hvorfor det står 850 på siden av en "seks meter lang" båt.

5. Det er mye status forbundet med båt. Hvis du holder på å klargjøre din 14 fot Askeladden – og det er ekle og høynesete naboer som nærmer seg – så ta med deg bøtta og kluten og gni litt på en Windy 32 som ligger ved siden av deg.

6. Husk å ha en kalkulator for hånden når du kommer på at du glemte å fylle dieseltanken før båten ble løftet på land. Manglet den 100 liter på å være full – og du har en femliters reservekanne – betyr det 20 turer bort til nærmeste bensinstasjon. Det positive er at du ved manuell betaling kommer til å bli godt kjent med betjeningen.

(Forresten, hvorfor heter det bensinstasjon når over halvparten skal fylle diesel?)

7. Hvis du har toalettank som du tømmer når du er i åpen sjø – og har glemt det – så vær omhyggelig med tidspunktet for når du tømmer den på land. Sørg for å ha hjelm, susp og tannbeskytter hvis en av de havneansatte kommer forbi akkurat når du holder på å spille inn din episode av Ta sjansen.

8. Husk å ta med hjem rømmebegeret fra kjøleskapet. Hvis ikke må du ha soppkontrollen på besøk til våren.

Som man reder så ligger man i opplag.

God vinter!