Norges beste båtførere

Mestermøte i Pioner-joller

Norges tre beste båtførere konkurrerer i hver sine klasser. Vi utfordret dem i like båter. Asgeir Borgemoen ble konkurransens joker. Se video!

Publisert Sist oppdatert

>> Se video!

I samarbeide med Tønsberg Boatshow fikk vi endelig muligheten til å utfordre Norges beste båtførere. De konkurrerer normalt i hver sine klasser. Spørsmålet har lenge vært; hvem er egentlig best? Cipax stilte med fire Pioner 14 Active, og Yamaha med fire motorer på 15 hestekrefter. Eller for å være mer presis, fire 9,9-hestere. De fikk fjernet sperren som gir fem hestekrefter mer å leke seg med.

4x Pioner

Med Båtliv-racet utfordret vi dem  i like båter med samme motorisering og med Asgeir Borgemoen som løpets joker! Asgeir som er kjent som sjefen over alle sjefer fra barne-tv var nylig ferdig med en tur sammen med Christian Zaborowski i Class-1-båten med 1700 hestekrefter. Zaborowski var også en av deltagerne da vi skulle kåre Norges beste båtfører.

De to andre deltagerne som var med var Marit Strømøy og Pål Virik Nilsen som også er vant til langt raskere båter. Marit Strømøy kjører en F1-båt med en toppfart på 230 kilometer i timen, og Pål Virik Nilsen en X Cat med fart nærmere 200 kilometer i timen. Marit Strømøy kom rett fra kjøring med sin to-seter Formel 1-båt for å delta i racet.

– Jeg kommer rett fra Formel 1-båten  og over i Pioneren, og jeg må si at det  var nesten like morsomt, sier Marit Strømøy etter racet.

>> Se video!

God underholdning

Selve båtracet ble en latterfylt halvtime for publikum, og mange samlet seg langs etter brygga i Tønsberg for å få med seg begivenheten. Konkurranseinstinktet er det lite å si på blant disse båtførerene. For å få det rettferdig som mulig fikk de letteste båtførerne noe ekstra vekt i deres båter. Marit Strømøy og Pål Virik Nilsen fikk vanndunker på til sammen ti liter hver. Men dette var et løp der alt var lov.  Første vending var Predator-båten fra Arendal.

– Her er det ingen regler, bortsett fra at dere skal følge alle sjøfartsregler, sa speaker Frode Sundsdal, som for øvrig også er initiativtaker for Tønsberg Boatshow.  I forkant har han søkt og fått tillatelse til å bryte fartsgrensen i havnebassenget i Tønsberg.

Etter Predatorbåten skulle de runde en hvit bøye, og de fire utøverne skulle kjøre tre runder, for så å vende og bakke inn de siste meterne til mål.  Christian Zaborowski startet med en hårfin ledelse foran Pål Virik Nilsen, etterfulgt av Marit Strømøy og Asgeir Borgemoen.

– Jeg har ikke kjørt så mye båt før og hadde enorme utfordringer, sier Asgeir som prøvde seg på et par snarveier i begynnelsen.

– Strategien var veldig enkel; først til vending,  for så å holde så godt jeg kunne hele tiden. For høyresving fikk jeg til, skjønner du.  Men da jeg skulle kjøre til venstre, da var jeg ikke så godt, sier Borgemoen. Utfordringen ble ikke mindre da med at løpet gikk mot klokken.

Alt var lov

Selv om Zaborowski ledet hadde Virik Nilsen sin strategi klar.

– Jeg spurte ti ganger; er det noen regler?  Nei, alt var lov, sier Nilsen med et smil etter løpet.

– Så jeg hadde en dunk med ti liter eller noe som datt ut i den første svingen, fortsetter han.

– Alt var jo lov, og man skal jo ikke være dårlig taper, humrer Zaborowski etter løpet.

Nilsen lå et pent stykke foran de andre, men bommet litt på slutten da han kjørte for langt inn mot mål uten å vende og bakke. Dermed måtte han fram igjen, og Christian gjorde løpets råeste vending og var veldig nær ved å ta igjen Nlsen. Strømøy var også på vei inn, men fikk ikke snudd båten for å begynne å bakke. Hun fortsatte rett fram, mot Zaborowski – da hun hadde fått tau i propellen. Dermed klarte Virik Nilsen å ta seieren, og vant tittelen som Norges beste båtfører i Båtliv-racet.

– Det var bare så vidt at jeg ikke tapte det jeg hadde fått i ledelse, men det gikk akkurat, sier seiersherren.