Hole på skjæret

SAMTALE: Hva hadde praten handlet om, dersom båter kunne snakke, undrer Hole på skjæret. (ILLUSTRASJONSFOTO: ATLE KNUTSEN).

Hvis båter kunne snakke

–Har du hørt om plastpest? –Nei, jeg er vaksinert tre ganger.

Det er mye rart i verden, pleier kloke folk å oppsummere når de ikke kan forklare alt. Og det er jo mye merkelig. Det fins hestehviskere, folk som påstår at de kan prate med hundene sine og de ekstra kloke blant oss påstår at trærne snakker med hverandre. «Hei, bjørk! Etter tørken bør du vel skifte navn til hengebjørk, ha, ha.»

Kanskje båtene også kan snakke med hverandre? Når Esmeralda ligger i havn, henvender hun seg til nabo Aurora og innleder en samtale.

- Hatt en fin forsommer?

- Nei, fryktelig kjedelig. Eier Solbjørn og kona Solfrid må ha over 20 grader før de fyrer meg opp, og det har det ikke vært denne kalde våren. Du 'a?

- Eier Haltepinken er mest opptatt av seg selv. Han skiftet hofte på ettervinteren, men meg gadd han ikke å skifte olje på før opplaget i høst. På den første turen lagde jeg noen skikkelige jamrelyder for å vekke ham litt. Da fikk jeg i alle fall noen nye pakninger, he, he.

- Hørte du om Brisen på den andre brygga?

«Det er mye rart i verden, pleier kloke folk å oppsummere når de ikke kan forklare alt.»

Arne Hole

- Nei, men jeg vet at navnet passer godt.

- Eier Snydens og rølpegjengen hans var ute nylig. På veien hjem kjørte de på Skumleskjæra og måtte trekkes av grunn. Du skulle se de skrubbsårene Brisen har fått!

- Å ja? Hvor skal du hen i ferien?

- Det blir vel Kragerøskjærgården for 20. året på rad. Ikke så veldig spennende, men gammer'n og gamla er kjent der, så slipper jeg i alle fall å bli kjørt på et skjær. Du 'a?

- Det starter vel på systemet i Strömstad som vanlig. Overhørte en samtale hvor gubben foreslo Väderöerna, men mor var litt mer betenkt. Han var alltid sistemann på skolens o-løpsdag, så hun lurte på hvordan han skulle finne frem dit?

- Har du ikke GPS?

- Jo, men han har ikke skjønt hvordan han skal plotte inn reisemål. Han nøyer seg med å se hvor han er. Men han er tross alt bedre enn kjekkasen som fikk låne båten her et år. Han kom med NAFs veibok. Da var jeg redd, gitt!

- Har du hørt om plastpest?

- Nei, jeg er vaksinert tre ganger. Blir nok ikke smittet av hverken det eller hesteviskere.

- Enig. Men du, vi får late som om vi ikke har snakket sammen. Det blir fort litt spekulasjoner rundt det overnaturlige. God sommer!