«PLASTIKK» ble sist avholdt i sitt opprinnelige format i 2019 på grunn av covid. I år er regattabanen tilbake og Aust-Agder-museet kan endelig ønske publikum velkommen. Foto: Arve Lindvig.

Plastikk-regattaen er tilbake

Hold av siste søndagen i august. Da er det igjen duket for stormønstring av gamle, klassiske plastbåter i Nodeviga i Kristiansand.

Siden 2011 har Vest-Agder-museet arrangert en årlig regatta for klassiske norske plastbåter som et ledd i museets satsning på̊ å bevare, formidle og dokumentere landets unike plastbåthistorie.

PUBLIKUMSVENNLIG: Regattabanen utenfor Odderøya i Kristiansand blir svært publikumsvennlig. Det blir kun en båt på regattabanen av gangen.

-I tillegg ønsker vi at dette skal være en arena hvor entusiaster samles. På grunn av corona ble regattaen erstattet med «poker run» i 2020 og 2021. Nå er vi glad for at vi endelig kan invitere publikum og gjennomføre vårt tradisjonelle opplegg der klassiske plastbåter kjører i regattabanen vår, sier Vest-Agder-museetes Jan Egil Hansen

Regattaen er svært uhøytidelig i den forstand at den ikke er en konkurranse. Regattaen skal vise de gamle klassiske båtene i sitt rette element.

Uhøytidelig regatta

-Vi deler ut premier i kategoriene "beste restaurering" og "publikumsfavoritt".

I år ville Jan Herman Linge vært 100 år, og i forbindelse med dette jubileet oppfordrer vi eiere av Linge-båter å stille. Vi ønsker også båter utstilt på land. I år stiller Bragdøya kystlag, Bredalsholmen dokk og fartøyvernsenter og Vågsbygd seilforening med stand. Så her er det duket for en hendelsesrik dag i Odderøya museumshavn.

Mye av museets arbeid knyttet til plastbåt foregår i Odderøya museumshavn. Regattaen skal både være et møtested for eiere av klassiske plastbåter og et arrangement som for hele familier med aktiviteter både til vanns og til lands. Ved å vise disse båtene i sitt rette element håper også museet at det kan være med på å skape interesse for å ta vare på disse båtene fra vår nære samtid.

-Jeg håper å treffe entusiastene i Odderøya museumshavn søndag 28. august, og at dette kan bli en skikkelig feiring av norsk plastbåthistorie, sier Jan Egil Hansen.

REGATTAEN skal både være et møtested for eiere av klassiske plastbåter og et arrangement som for hele familier med aktiviteter både til vanns og til lands. Foto: Aust-Agder-museet.