BÅTJUSS

For liten plass til motor i selvbygger
Båtkjøper fikk oppgitt feil opplysninger om størrelse på motorrommet fra selger. Båtjuss mener at kjøper kan kreve kjøpet hevet, om reklamasjonsfristen er overholdt.
Ved kjøp av en båt som er halvfabrikat/selvbygger fra en privatperson var det en del spørsmål i forkant i forbindelse med kjøpet. Det viktigste spørsmålet for meg var hvilken motor som passet i båten. Selger forklarte at båten var bygget for montering av en spesifikk type motor som jeg noterte meg og undersøkte målene på. Denne skulle kunne gå rett inn, men motorfester måtte lages.
Jeg kjøpte halvfabrikatet i den tro at opplysningene som var gitt stemte, men det gjorde de ikke. Da jeg skulle sette inn motor var det 100 % umulig å få den montert. Det var riktig nok snakk om en annen type motor, men med mindre fysiske mål enn den som var oppgitt ved salget. Motorrommet var for lite.
Det viste seg at selger hadde foretatt konstruksjonsmessige endringer i formen som innebar at det kun ville være mulig å få montert en elektrisk motor uten å bygge om båten vesentlig. Jeg er derfor av den bestemte oppfatning av at her er kjøpsloven § 19 brutt. Dette er vel et klart brudd på opplysningsplikten for manglende opplysninger. Selger avviser likevel ethvert ansvar. Det har kommet til et punkt hvor jeg mest av alt ønsker å gjøre om på hele kjøpet. Kan jeg det?
Svar:
Utgangspunktet for vurderingen vil være hva dere har avtalt. Og siden selger her er privatperson, så reguleres kjøpet i tillegg som du er inne på av kjøpsloven. Kjøpsloven § 17 første ledd bestemmer at det du kjøper blant annet skal være i samsvar med de krav til art, kvalitet og andre egenskaper som følger av avtalen. På bakgrunn av det du beskriver, så fremstår det rimelig klart at mulighet for innstallering av en viss type forbrenningsmotor var en avtalt egenskap, og ellers også motorer med tilsvarende dimensjoner.
Når du viser til kjøpsloven § 19 så gjelder den dersom ting er solgt «som den er» eller med lignende alminnelige forbehold. Dersom det er tatt et slikt forbehold, så kan det nok diskuteres i hvilken grad § 17 er rett bestemmelse, siden kjøpsloven fullt ut kan fravikes i partenes avtale. Dette vil avhenge av en konkret fortolkning av avtalen og forbeholdet, men skal du også fravike reglene i § 19 må det fremgå relativt klart. Og med mindre det foreligger en slik klar avtaleklausul, så spiller det i denne saken i praksis ingen rolle om § 17 kommer til anvendelse. Som du helt korrekt påpeker gjelder det regler om opplysningsplikt i kjøpsloven § 19. I dette tilfellet er det første ledd bokstav a som er aktuell: «tingen ikke svarer til opplysninger som selgeren har gitt om tingen, dens egenskaper eller bruk og som kan antas å ha innvirket på kjøpet». Ut fra din beskrivelse foreligger det her rimelig klart en mangel, og jeg noterer meg at noe tilbud om retting ikke er aktuelt å vurdere ettersom selger avviser ethvert ansvar.
For å kunne fremme krav mot selger må du som utgangspunkt også ha overholdt regler om reklamasjon. Det må være sendt nøytral reklamasjon innen rimelig tid, og for å omgjøre – «heve» – kjøpet må melding om heving også være sendt innen rimelig tid. Mellom to «forbrukere» vil kravet til reklamasjonstid være lengre enn mellom profesjonelle parter, men høyst to-tre måneder. Etter omstendighetene kan fristen også være kortere, slik at du ikke bør drøye med å gjøre gjeldende heving dersom du ønsker dette. Skulle selger likevel bli vurdert å ha opptrådt grovt uaktsomt eller i strid med redelighet og god tro, så gjelder det ingen slik reklamasjonsfrist.