Kommentaren

Kampanje: Sjøen for alle kjører kampanje for å få flere kvinner til rors. Hun med rosa vest, han uten, men med et glass i neven.

Vi bør se gleden med båtlivet, ikke et skremselsbilde

Hvis min kone ser dette filmklippet blir det enda vanskeligere å få henne med på båttur. Er det sånn vi skal få flere kvinner til rors?

Publisert Sist oppdatert

Først vil jeg benytte anledningen til å gratulere alle kvinner med dagen. Fortsatt er det områder som aktualiserer denne dagen, men det er ikke disse jeg skal inn på her.

Vi skal en tur ut på sjøen. For i disse dager er det en kampanje som oppfordrer kvinnene til å ta roret. I den anledning er det laget en filmsnutt. Kort oppsummert ser vi følgende i denne snutten som tar for seg noen kjønnsklisjeer på kvinnedagen: Hun i rosa redningsvest. Han uten redningsvest. Og et glass med alkohol i grepet. Hun har ikke lært seg å kjøre båt. De reflekterer. Han kommer tilsynelatende til forsvinne i sjøen. Båtlivet er farlig. Dette kan skremme. Fra idyll til tragedie. Fordi hun ikke har lært seg å beherske båten.

Filmklippet har et poeng, til syvende og sist. I dette tilfellet er det kvinnen som også trenger å vite hva som skal gjøres om skipperen, i dette tilfellet en mann, faller over bord. Men dette bør gjelde for alle, hvis det er sikkerheten vi bør ha i fokus. Har du med andre om bord bør de uansett vite hva de skal gjøre om det oppstår en krisesituasjon, uavhengig av om det er ei kvinne, en annen mann, en 12-åring eller hvem det måtte være. Så har dette noe med kvinner å gjøre? Jeg har også hatt med menn på båttur som har vært minst like lite interessert i å lære noe som kvinnen i filmklippet. Jeg vil påstå at dette handler mer om holdninger og sikkerhet.

Og jeg vil tro at mange båtfolk er flinke til å være forberedt på denne situasjonen. Selv, når jeg har vært ute med mine barn, fra da de var små, har jeg vist hvordan de stopper båten, om noe uforutsett skulle oppstå. Jeg må innrømme at jeg også har gjort forsøk med dette for min kone, men hennes interesse for båtlivet er ikke den største. Det respekterer jeg. Og det er da jeg mener vi er inne på noe av det essensielle, kampanjen for å få flere kvinner til å ta roret.

I stedet for å skremme burde det vært noe som viser gleden med båtlivet. Gleden med å være i båt, og gleden med å kjøre båt. Ikke at mannen nekter å bruke redningsvest og drikker alkohol - og at du derfor bør lære deg å sitte til rors. Hvis ikke dauer han

Jeg håper at mange som mulig benytter anledningen til å lære seg å kjøre båt, for tanken er jo kjempegod. Blir det vellykket vil vi se flere til rors og får enda mer glede av båtlivet. Det er bare budskapet med denne skremselskampanjen som videoen viser, om at det virkelig kan gå galt om du ikke tar til roret, som er en skivebom. Selv håper jeg min kone ikke ser denne filmen. Hun er fra før av noe engstelig for båtlivet, og jeg håper å bidra til at hun ser tryggheten og gleden. Ikke frykten.

Skrevet av Jørn Finsrud, redaksjonssjef i Båtliv