Sola satte fart i båtsalget

Publisert Sist oppdatert

Nå løsner båtsalget. Importstatistikken viser et kraftig oppsving for mindre båter i første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Det er salget av skjærgårdsjeeper og daycruisere som har skutt fart i det fine været. Importen av båter over 5,5 meter (18 fot) med utenbordsmotor vokste i første halvår med 35 prosent fra i fjor. At regjeringen i mai offentliggjorde at hk-avgiften skulle bort fra 1. Juli har altså ikke gitt noen nedgang i importen av denne typen båter i første halvår.

Nå melder flere forhandlere av populære modeller i daycruisersegmentet om stor pågang av kunder. Nordkapp og Sting er utsolgt fra en rekke forhandlere. Suzuki-forhandler Erling Sande A/S melder om ny omsetningsrekord i juli i år. Også i bruktbåtmarkedet øker aktiviteten nå merkbart.

Vi har prøvekjørt flere aktuelle daycruisere i sommer. OceanMaster 630 tester vi med unger og gjester i sydenvær i Oslofjorden. Vi har også prøvekjørt Nordkapp 605, Finnmaster t8 og Yamarin-nyhetene. For deg som foretrekker store båter, har vi prøvekjørt den nye Princess 43 langs vestlandskysten i sommer.

Været betyr svært mye for båtlivet her i landet, viser en undersøkelse InFact tidligere har gjort på vegne av bransjeorganisasjonen Norboat. To av tre båteiere bruker båten mer når det er godvær enn ellers. Ikke rart da at både naturhavner og gjestehavner var fulle av båter i sommer.

Ferievanene i Norge har forandret seg de siste årene. Vi har fått mer tid og mer penger, og dermed også flere fritidsaktiviteter. Mange skal rekke å være på hytta, reise til Syden og ta en tur med båten i løpet av sommeren.

Når været er dårlig droppes gjerne båtturen til fordel for en ekstra uke i Syden. Men når sola skinner sier mange: «Det finnes ikke noe bedre sted å være om sommeren enn i den norske skjærgården.» Maken til frisk luft, sval vind, varme svaberg og lyse netter finner man ikke sørpå. Heller ikke frihetsfølelsen det gir å kjøre mellom holmer og skjær, og legge seg til akkurat der man vil.

Årets sommer har vært blant de beste i historien. Værgudene har smilt til hele landet, kanskje bortsett fra Øst-Finnmark, der temperaturene har vært mer på det normale. I Nordland er det rekord med snittemperatur 6,5 grader over normalen. I Mosjøen har det vært like varmt som i Oslo, og hovedstaden har opplevd den fjerde varmeste sommeren siden 1937.

Det har vært en drømmesommer for båtfolket. Over hele landet. Og for bransjen, som har fått fjernet den forhatte hk-avgiften. Nå kan bransjen smile om kapp med værgudene. Kos deg med oppsummering av sommeren i denne utgaven av Båtliv.

DRØMMESOMMER: Det fantastiske været i sommer satte fart i båtsalget. Foto: Linn Krogh Hansen