Nå biter fisken

Publisert Sist oppdatert

Når man går på den røde løperen i Cannes, er man langt unna båtlivet hjemme. I denne utgaven av Båtliv gir vi deg et innblikk i båtlivet i Middelhavet, der de aller rikeste har egne folk som steller med innkjøp og vedlikehold av biler, båter og fly. Vi tar deg blant annet med om bord i Nordens største motorbåt, Delta 88, som er et flytende luksuspalass i funkisstil.

Vi nordmenn kan nok drømme om elegante italienske båter til mange titalls millioner kroner med all verdens luksus og fancy duppeditter om bord. Men dette er ikke vårt båtliv. Gjennom egne og andres undersøkelser vet vi nå en del om det norske båtlivet. Naturopplevelse og friluftsliv er sterke drivkrefter for båtlivet, sammen med frihetsfølelse og sosialt samvær på sjøen. Fred og ro er også viktig for svært mange. Båtlivet er en viktig rekreasjonsform som omfatter seiling, roing, og i voksende grad padling, i tillegg til motorbåtkjøring.

Halvparten av den norske befolkningen er i båt i løpet av året. Båtlivet er Norges femte største fritidsaktivitet. En fjerdedel av alle husholdninger i Norge har båt. Og det er ingen tvil om hva flertallet av båtfolket bruker båtene sine til: Det er fiske og dagsturer. Hele 63 prosent av båtfolket sier at de bruker båten til fiske. For motorbåter uten overnattingsmulighet er tallet hele 74 prosent.

De siste seks årene er nettopp båter med styrhus og utenbordsmotor blant vinnerne på det norske båtmarkedet. Dette er enkle og relativt rimelige båter som egner seg godt for fiske, transport og kanskje noen overnattinger. Noen bruker bare båten når sola skinner, og det er bikini-vær, som på reklamebildene fra Middelhavet. Men svært mange nordmenn bruker også båten når skyene henger over horisonten.

Og høsten er en fin tid for dette båtlivet. Nå biter fisken. Krabbene er fulle av mat og det er sesong for hummerfiske. Med et lite varmeapparat om bord, kan man holde båtlivet gående gjennom vekslende årstider. Mange av oss drar i disse dager ut for å fiske eller trekke hummerteiner.

I denne utgaven av Båtliv kan du være med på havfiske, og vi gir deg tips og råd om enkle båter som egner seg godt for fiske. Dette er en familieaktivitet for store og små, der bestefar og minstemann kan delta med like stor iver.

Jeg kan ikke tenke meg noe hyggeligere enn å samles rundt bordet med familie og venner for å nyte dagens fangst. Særlig om høsten når det kan være litt surt utpå. Da smaker det ekstra godt med varm mat, og kanskje litt godt drikke, når man har kommet til havn og fått av seg yttertøyet.

Det nordiske kjøkkenet med råvarer fra fjell og hav er nå siste skriv innen matmoter, og stadig flere nordmenn er blitt gourmeter de senere årene. Eller kanskje vi alltid har vært det? For maken til råvarer som vi har i havet finnes ikke. Mølje av torsk, fiskesuppe, nykokte krabber, dette er tradisjonsrik norsk mat av ypperste klasse. I tillegg har vi blåskjell og kamskjell og stadig mer østers i fjorden.

Alt dette må Middelhavsfolket betale i dyre dommer for på restaurant. Vi kan fiske delikatessene rett opp av sjøen. Jeg ville ikke byttet med noen!

KRABBEKONGER: Høsten er fin tid på sjøen, synes Olav, Per Kristian og Henrich.