Dra på skattejakt i sommer!

Publisert

Endelig er sommeren her. Forventningene er høye. Vi ønsker strålende sol, varme svaberg, lune havner og lykkestunder med familien.

Fallhøyden er med andre ord stor. Forleden snakket jeg med en bekjent som jeg møtte på Koster for noen år siden. Han var da på båttur med familien. Nå var båten solgt. Han orket ikke lenger å stå alene med fortøyninger, navigasjon og arbeidet med å holde skuta ship shape. Ferien ble et mas med fire unger og en kone som ikke engasjerte seg i båtlivet.

For mange er båtlivet en familieaktivitet, og da gjelder det å få med seg alle. Det kan være utfordrende i en tid hvor ikke alle barn er vant til arbeidsoppgaver, og kanskje heller ikke er så vant til å få satt grenser.

Verden er jo ikke lenger slik at far skal bestemme alt. Men far kan heller ikke bli stående alene med alle båtlivets oppgaver og utfordringer, mens resten av familien forlanger service og oppvartning. Båtlivet er noe man gjør sammen.

En vellykket båtferie begynner derfor med planleggingen. En god idé er å samles over kartet en kveld og legge opp året tur med tanke på ulike ønsker om opplevelser og reisemål. Litt øving på manøvrering og fortøyning i hjemmehavnen er heller ikke dumt, før man legger av gårde på den store ferieturen.

Det må være en form for disiplin på en båt, men disiplinen må ikke nødvendigvis komme i form av skjegg og skipperlue. Det beste er om man går sammen om å lage regler som alle vil følge. Jeg tenker på enkle regler som å bruke redningsvest når man er underveis, ikke ta mobiltelefonen under en tilleggingsmanøver, henge ut fendre og gjøre klar fortøyningstamper i god tid før tillegging, rydde vekk leker og tøy og gjøre skuta sjøklar før avgang.

Med litt organisering glir båtlivet bedre for alle. Mor kan studere kartene og legge opp dagens rute med waypoints på plottern før avgang, mens far tar oppvasken, og ungene rydder vekk alt som ligger og slenger på dørk og benker. Båtturen blir behageligere når alle er informerte om det som skjer, og er forberedt på det som kommer av vær og vind og holmer og staker.

Det beste er om alle om bord lærer seg litt om knoper og stikk, navigasjon og merking samt manøvrering av båten. Engasjement skapes gjennom involvering. Det er også et sikkerhetsmessig aspekt ved at flere om bord kan trå til om det kreves i en vanskelig situasjon, for eksempel om mor eller far skulle falle over bord.

For vi ønsker jo å ha det trygt og trivelig i ferien! I denne sommerutgaven av Båtliv skriver vi om geocaching, eller «kæsjing» som det uttales på norsk. Dette er en slags orienteringslek med GPS, som mange engasjerer mange barn og unge. Men også voksne blir bitt av basillen når de først prøver. Det er om å gjøre å finne små skatter som privatpersoner eller bedrifter har lagt ut på bestemte posisjoner i naturen.

I internettets tidsalder kan geocaching være nettopp en aktivitet som engasjerer hele familien på båttur. På den måten kan man sammen oppdage nye steder, og lære mer om farvannene man ferdes i.

Båtliv ønsker alle sine lesere en riktig god båtsommer!

Powered by Labrador CMS