Praktisk Meteorologi

UVANLIG: Skypumper av denne størrelsen er relativt uvanlig i Norge, men de dukker fra tid til annen opp – som her ved Torungen fyr ved Arendal.
UVANLIG: Skypumper av denne størrelsen er relativt uvanlig i Norge, men de dukker fra tid til annen opp – som her ved Torungen fyr ved Arendal.

La været bestemme

Skal båtturen bli vellykket, så bør den planlegges ut fra været. Det krever litt innsats, men værutviklingen i løpet av det tidsrommet du forventer at båtturen skal vare, er helt avgjørende for om du i det hele tatt skal legge ut.

Publisert

Det kan være stille og fint når du legger av gårde, mens det på ettermiddagen er ganske annerledes. Og værutsiktene må alltid vurderes opp mot hvor egnet båten og egne ferdigheter er til å takle forholdene. Når man skal over et havstykke kan man ikke bare hive dreggen og vente på at været går over, eller stikke inn til nærmeste havn. Selv langs kysten er man ofte alene utpå, og turen bør forberedes med utgangspunkt i at du skal kunne komme deg ut av de situasjoner som oppstår på egenhånd. Hjelpen kan være langt unna, selv under en kort båttur utaskjærs.

Store variasjoner

Den dominerende vindretningen i Skagerrak om sommeren er sørvest langs kysten, sørvest og vest utpå. Det er veldig ofte slik at vinden trekker opp på sørvest langs kysten, mens det blåser vest når man kommer et stykke ut i havet. Bunn- og strømforholdene langs kysten av Sør-Norge kan gi svært varierende forhold på korte strekninger. Vind og strøm skaper ofte krapp og rotete sjø som gjør at farten må ned. For mindre båter kan en ettermiddagsbris på 8-10 meter per sekund oppleves som svært ubehagelig på visse strekninger. Typisk er Rakke og Langesundsbukta, med store vannmasser som kommer ut fra vassdragene og møter sørlig vind der havbunnen blir grunnere. Dessuten kan forholdene endre seg raskt, og være svært forskjellig innenfor små geografiske områder. Forholdene kan for eksempel være helt annerledes på formiddagen når man går fra Portør til Risør enn under returen på ettermiddagen. På sommeren vil det ofte lønne seg å vente til vinden avtar på kvelden. Det er også verdt å merke seg at særlig bølgeforholdene kan variere mye innenfor en distanse på noen få nautiske mil på den samme strekningen. Et typisk eksempel er øst og vest for Lista.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS