Båtjuss
Påbudet om flytevest på bakveggbåt
Innsenderen spør hvor «pottetett» en styrhusbåt må være for å slippe bot for manglende vestbruk. Båtadvokatene svarer.
Jeg har et juridisk spørsmål som jeg tror flere enn meg ønsker å få belyst: Stortinget har vedtatt et påbud om å ha på seg redningsvest når man i fart oppholder seg utendørs i båt med lengde mindre enn 8 meter. Hva er riktig forståelse av «utendørs» når man fra innendørs styreposisjon fører en bakveggbåt? Er man da omfattet av vestpåbudet? Hva betyr det eventuelt om skyvedøren i bakveggen er åpen, lukket eller bare litt på gløtt? Og hva med takluken og sidevinduet? Hvor «pottetett» må styrehuset være? Hvilke holdepunkter finnes for å svare på dette i for eksempel reglenes forarbeider eller Sjøfartsdirektoratets veileder? Hva er politiets praksis? Finnes det rettspraksis (dommer)? Med et økende antall små styrehusbåter vil jeg tro at spørsmålet angår stadig flere. Jeg har selv en slik båt og er interessert i å få dette belyst fra et juridisk ståsted.
Svar:
For fritidsbåter med lengde mindre enn åtte meter, gjelder det etter småbåtloven § 23 a, at alle om bord skal «ha på seg egnet flyteutstyr ved utendørs opphold i båten når båten er i fart». Denne plikten påhviler den enkelte, men for barn under 15 år, påhviler ansvaret båtføreren.
Ditt spørsmål er da hva som må forstås med «utendørs opphold» for såkalte bakveggbåter. Det vil si båter med vegg mellom en kabin med førerposisjon og akterdekket. Vi er ikke kjent med at det foreligger rettspraksis eller særskilt avklaring av dette. I lovens forarbeider er imidlertid uttalelser som berører grensedragningen. Videre har Sjøfartsdirektoratet gitt en veileder, men etter vårt syn gir den uttrykk for en grensedragning som er mer kategorisk enn det er grunnlag for etter lovens ordlyd og forarbeider.
Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis
Bestill her