Vannscootere:

UPOPULÆR I NASJONALPARKENE: Vannscooterfører ble dømt for kjøring i Færder nasjonalpark, men advokat Olav Sylte mener forskriften er ulovlig.

Dømt til å betale 26.500 kroner for kjøring med vannscooter

Etter å ha nektet å vedta boten for kjøring i Færder nasjonalpark ble vannscooterføreren dømt i tingretten.

Publisert Sist oppdatert

I april skapte det store overskrifter da tre vannscootere ble anmeldt for å å skremt opp fugler i Færder nasjonalpark. Ifølge verneforskriften er all vannscooterkjøring i Fæder og Hvaler nasjonalpark forbudt.

Patrick Throndsen som var en av vannscooterkjørerne sa den gang til NRK at det er uaktuelt å betale en bot.

– Vi holder god avstand fra land og viser hensyn, sa Throndsen til NRK i april. Han mener forskriften er forbudt, og dermed ugyldig.

– Ulovlig forskrift

Nylig ble saken behandlet i Vestfold tingrett. Throndsen ble dømt for å ha kjørt vannscooter ulovlig to ganger, og da til å betale 21.500 kroner, samt saksomkostninger på 5000 kroner. Subsidiert 46 dager i fengsel.

Dette er første gang vannscooterforbudet i nasjonalpark er blitt behandlet i en domstol. Til Tønsbergs Blad sier Throndsens forsvarer Olav Sylte at han mener totalforbudet mot vannscootere i Færder nasjonalpark er ulovlig, og at det er tilstrekkelig å begrense bruken ved for eksempel innføre en fartsgrense.

– Departementet har gått ut over sine fullmakter med å vedta forskriften, sier Sylte til Tønsbergs Blad. Throndsen sier at dommen er som forventet, og at han har tatt med i beregningen å ta saken opp i høyere domstoler.

– Lyspunkt

Christian Hammernes som er leder i Norges Vannscooterforbund sier til Båtmagasinet at dommen er skuffende, men ikke overraskende, og at dette viser at fordommer av vannscootere som båt sitter dypt, selv i rettsapparatet.

LEDER I NORGES VANNSCOOTERFORBUND: Christian Hammernes.

– Likevel er dommen et lyspunkt i arbeidet med likestilling av vannscootere med andre båter, da vi nå har mulighet til å anke dommen videre i rettsapparatet, inn mot departementet og ikke minst ESA. Vi mener at forbudet i Færder og Hvaler Nasjonalpark bryter med EØS-lovgivningen, seier Christian Hammernes.

– Er 21.500kr eller 46 dager i fengsel for å kjøre en spesifikk båttype, er det en proposjonal straff, spør Hammernes avslutningsvis.