Sea Doo Fish Pro

MULIGHETER: Med vannscooter kommer du nært land i jakten på sjøørreten.
MULIGHETER: Med vannscooter kommer du nært land i jakten på sjøørreten.

Stor fiskelykke med liten farkost

Sea Doo Fish Pro skiller seg ut i mengden med fokus på fiske. Vi har prøvd vannscooteren på fisketur utenfor Hitra.

Publisert Sist oppdatert

I stangholderne akter på vannscooteren har vi en fiskehåv og fiskestenger. På den medfølgende kartplotteren har vi funnet et potensielt godt område hvor vi skal prøve å ta storfisken. Vi tester Sea Doo Fish Pro.

Hitra er en perle i Trøndelag med sine 2500 øyer, holmer og skjær. Området vi skal fiske i er enormt, og da er det praktisk med en vannscooter som gir mulighet for å forflytte seg over lengre strekninger på kort tid – på dypt eller grunt vann. Av fiskearter kan vi forvente å få både torsk, sei, hyse - og ikke minst sjøørret.

Varierte muligheter

Mange forbinder vannscootere med lek, men Sea Doo Fish Pro beviser at båttypen duger til mye mer. Dette er den første og eneste rene vannscooteren som er spesialbygd fra fabrikk for fiske. Men at den har fått navnet Fish Pro kan nesten være litt misvisende. Den ekstra gode lastekapasiteten gir også mulighet for dagsturer for en liten familie.

JAKTEN PÅ SJØØRRETEN: Trikset er å fiske mot land.
JAKTEN PÅ SJØØRRETEN: Trikset er å fiske mot land.

På Hitra har vi med oss Tommy Egra, en av Norges fremste sportsfiskere, fast skribent for Jakt & Fiske og leverandør av praktiske fiskeartikler til Båtmagasinet/Båtliv. Til denne fisketuren har han i kjent stil tatt med utstyr som dekker flere fiskeformer – selv på en vannscooter!

Vi skal prøve klassisk kastefiske, noe som kan vekke skepsis hos de fleste. Og vi skal dorge, for så å prøve oss på dypere vann, der vi kan finne de virkelige store fiskene.

– Dette er noe jeg har drømt om å gjøre i mange år, men scooterne har ikke vært tilpasset eller stødige nok, så det har blitt med tanken. Men da denne muligheten bød seg kunne jeg ikke si nei, sier Egra.

Bedre kapasitet

Tidligere har vi testet vannscootere for turkjøring. Fellesnevneren er at de har oppført seg svært bra i sjøen, selv i ruskevær og mye sjø. Minuset har vært lastekapasiteten. Til overnattingsturene vi har gjort med vannscootere, har vi derfor belaget oss på utleiehytter. Deler av bagasjen har vi måttet stroppe fast i vanntette bagger helt akter på vannscooterne. Med Sea Doo Fish Pro er problemet løst med forlenget akterplattform. Den har 29 centimeter ekstra lengde akter. Dette gir mange muligheter, blant annet med en medfølgende oppbevaringsboks, eller fiskekjøler som egner seg godt til turen vi nå skal på. Den utvidede akterplattformen gjør det også lettere med ombordstigning, samtidig som den øker stabiliteten når vannscooteren ligger i ro.

TEGN PÅ FISK: Når måkene flokker seg rundt vannscooteren er det ikke noe tvil om at det er blitt fangst.
TEGN PÅ FISK: Når måkene flokker seg rundt vannscooteren er det ikke noe tvil om at det er blitt fangst.

Benken til fiskekjøleren kan brukes både som sløyebrett eller til å sitte på. Fiskekjøleren har en innfelt arbeidsflate. Etter sløying er det bare å bruke et lite kar og skylle for fiskeslo. I boksen er det god plass til fisk, da den rommer 51 liter. I tillegg har boksen på siden innfelt fire stangholdere som vi har hatt uvurderlig nytte av når vi har hatt med diverse stenger og en håv som kommer godt med når du skal dra opp storfisken til vannscooteren. Boksen har også egnet oppbevaringsplass for fiskeutstyr, drikke og så videre. Men hva da med stueplass ellers? Ikke noe problem.

FANGST: Vannscooteren er overraskende stødig, og fisk trekkes trygt om bord.
FANGST: Vannscooteren er overraskende stødig, og fisk trekkes trygt om bord.

For mellom setet og styret har vi direkte tilgang til et oppbevaringsrom på 96 liter. En godt egnet plass for å legge litt kamerautstyr og ikke minst storfiskerens mange slukbokser og takkelmapper. Ved styret er det i tillegg en støtsikker oppbevaringsboks. Denne er skumbelagt for å dempe slag mot mobilen, som holdes tilkoblet og beskyttet underveis. Når man kjøper vannscooteren kan man velge tilbehør som USB-port, slik at man kan lade mobilen underveis.

Stående kastefiske

Man skulle tro det er galskap å stå og drive kastefiske på en vannscooter. Med Sea Doo Fish Pro er det fullt mulig. Overraskende stabilt er det også. Når vi har kommet fram til de aktuelle fiskeplassene har vi stått med beina godt plantet på hver side av setet. Det skal da mye til for å falle over bord. Vi lærte også fort at det beste er å stoppe motoren når vi kaster. Går motoren på tomgang vil det hele tiden være litt bevegelse, avhengig av posisjonen styret står. Spesielt til sjøørretfiske er det ideelt å stå og fiske, og vi kaster da mot land, for så å sveive inn mot vannscooteren igjen. Med en vannscooter blir denne type fiske spesielt effektivt fordi man lettere kan gå inn på grunne områder. Men vi må uansett være forsiktige inne på grunnene for å unngå at jeten suger inn tang eller småstein. Fleksibiliteten er dermed god med denne lille farkosten.

PÅ SIN PLASS: Fiskeboks med skjærebrett kommer godt med under en fisketur.
PÅ SIN PLASS: Fiskeboks med skjærebrett kommer godt med under en fisketur.

– Det var utrolig artig å fiske sjøørret, lyr og makrell med kort kastestang fra setet. Man har full kontroll over kastet, og fisken var det lett å dra rett opp i fot-brønnen eller i håven. Husk at man står egentlig best bakover og fisker. Da er ikke styret i veien og fiskekassen er det eneste mellom deg fisken. Siden fisken til slutt skal oppi der, eller ut igjen, er dette den beste veien å stå, sier Egra.

Fullgodt ekkolodd

Alternativt kan man også sitte, både med beina på hver side av setet, eller enda mer praktisk - med beina behagelig plantet på den ene siden. Vinklede relingfotstøtter gir god komfort, og stabiliteten er fortsatt god, selv i litt sjø. Denne stillingen er også fin når vi tester ut dypvannsfiske, og sveiver opp den ene store seien etter den andre. Ekstra moro er det da å følge med på kartplotteren som også har ekkolodd. På rattet på styrbord side er det en Garmin ECHOMAP Plus 62cv Fish Finder. Denne har en skjerm på 6,5 tommer, og er til god hjelp under vår fisketur når vi kjører over et område og stopper for å fiske i dybden når ekkoloddet viser fisk.

PRAKTISK: Vannscooteren er utstyrt med kartplotter og ekkolodd fra Garmin.
PRAKTISK: Vannscooteren er utstyrt med kartplotter og ekkolodd fra Garmin.

– Ekkoloddet var den største overraskelsen. Jeg hadde forventet meg et «Mikke Mus-ekkolodd», men en stabil pakke med fin størrelse gjorde det mulig for meg å fiske som før, sier Egra.

Perfekt til dorging

Noe av det vi var mest spent på, var dorgefunksjonen. Tidligere når vi har prøvd vannscootere, har laveste hastighet vært ganske høy. Perfekt dorgehastighet for sjøørretfiske er rundt 2,5 knop. Vi tar i bruk Slow Mode-fartskontroll, og voilà! Med den ene hånda på styret og andre for å holde stanga, ligger alt til rette for den perfekte dorgetur. Ekstra moro er det også å følge med på kartplotteren og se at vi kjører over et område der det er fisk. Det gir ekstra stor spenning når vi vet at muligheten for at den biter er god. Når vi dorger på denne måten er det sjøørreten vi jakter på.

FISKER I FARTA: Tommy Egra kommer seg raskt mellom fiskeplassene med Sea Doo Fish Pro.
FISKER I FARTA: Tommy Egra kommer seg raskt mellom fiskeplassene med Sea Doo Fish Pro.

– De fleste wobblere til dorging ligner fisk, er avlange og et sted mellom 8 og 13 centimeter lange. De går normal én til to meter dypt, og skal fiskes omtrent 25 meter bak båten. Det man så kan gjøre noe med er fiskedypet. Dette justeres med wobblere som dykker dypere, eller ved å sette på søkker eller mini-paravaner på snøret. Da kan man fint fiske fra fire til åtte meter. Det gir et enormt spekter og fisk hele året, både i salt- og ferskvann, tipser Egra.

Konklusjon

Tommy Egra konkluderer med at han aldri har hatt det så gøy mellom to fiskeplasser.

– Jeg ville ikke kjøpt meg en vannscooter kun til å fiske. Til det ville jeg valgt en liten båt. Men for den som vil ha begge deler, kan dette være den perfekte middelvei. En vannscooter for fisking er den perfekte fiskekompis når man skal langt, er litt leken eller vil fiske mellom holmer og skjær, sier Egra.

Prisen er også verdt å merke seg. Her snakker vi om en komplett båtløsning med en startpris på rett under 160 000 kroner, og det med kartplotter, ekkolodd og kjøleboks. Skal man kjøpe en mer tradisjonell båt for sjøfiske, med samme motorkapasitet og utstyr, finner man neppe noen i samme prisklasse.

Tekniske spesifikasjoner

Lengde: 3,73 meter

Bredde: 1,25 meter

Vekt: 389 kilo

Bensintank: 70 liter

Motor: Rotax 1630 HO ACE

Passasjerkapasitet: 3

Pris: Fra 158 900 kroner