Navigasjon

KARTSYSTEMER: Vi har testet elektroniske kartsystemer, som har endret seg mye de siste årene
KARTSYSTEMER: Vi har testet elektroniske kartsystemer, som har endret seg mye de siste årene

Navionics blir utfordret

Vi seilte til Koster med splitter ny iPad og ferske navigasjonsapper. Her er våre erfaringer med de siste versjonene av Navionics, B&G (Simrad), Orca, iSailor og «På Sjøen».

Publisert

Det har skjedd mye siden vi testet kart-apper for nettbrett i 2015. Da gikk iSailor til topps og var den eneste av åtte apper som fikk terningkast 5. Den gangen var kartvisningen i sentrum, og vi likte best appene som brukte samme symboler som Kartverket, at kartet ga nødvendig informasjon som brohøyder og hvordan grunner ble vist ved ulike zoom-nivåer.

Denne nye testen bruker vi en del av bedømmelseskriteriene fra 2015, men legger mer vekt på brukeropplevelse og pris.

I 2015 kjøpte du appen. Nå er appene gratis, men du må betale for abonnement. I år betalte jeg 949 kroner for kartdata fra Navionics. Tidligere hadde jeg en haug ulike kart-apper, men etter at produsentene innførte abonnementer har én etter én sluttet å fungere. Navionics har faktisk fungert uten abonnement, men mangler da mange funksjoner.

C-Map forsøkte seg med Plan2Nav. Appen ble slaktet i vår test i 2015 og fikk terningkast 1. Etter vår test ble kartappen Embark utviklet. Denne likte jeg godt. Embark ble i 2017 kjøpt opp av C-Map, som brukte god tid for å relansere appen. Nå har C-Map-eier Navico lansert en oppgradert versjon. Vi lastet ned B&G-versjonen, som er Navicos varemerke for seilere. Simrad-appen for motorbåtfolk er helt lik.

I mellomtiden har noen av Embarks utviklere utviklet Orca, et nytt navigasjonssystem som skal hente det beste fra nettbrett og ordinære kartplottere.

Bransjeleder Navionics er i mellomtiden blitt kjøpt opp av Garmin, som nå ikke lengre tilbyr BlueChart, en app som ble slått av Navionics i 2015.

Vår vurdering av kartene

ProdusentNavionicsB&GiSailorOrcaPå Sjøen
Kartpresentasjon34264
Funksjoner55654
Lage rute62434
Pris34526
Sum1715171618

På Sjøen gir etter vår mening mest valuta for pengene.

Sprikende priser

Jeg har betalt nesten 1000 kroner i abonnementspris for Navionics, og 519 kroner for B&G. «På sjøen» fra Eniro koster bare 179 kroner, men har bare kart for Norge. Skal du til Sverige må du ut med ytterligere 99 kroner. Da får du Finland som bonus.

Danskene er kremmere og stikker pinner i hjulene for alle kartleverandører. Det danske kartverket skal ha penger for arbeid som alt er betalt av danske skattebetalere, så danske kart koster 249 kroner. Det er Danmark som gjør at Navionics blir dyrt for meg. Da jeg kjøpte Navionics for første gang i 2010 fikk jeg kart for hele Europa, unntatt Danmark og Storbritannia.

B&G er gratis så lenge du har mobildekning. Skal du laste ned kart må du ha den betalte versjonen. Da får du også tilgang til Danmark, men ikke til nedlastbare kart, kun online.

iSailor har fremdeles hyggelig pris. Jeg fornyet kartet fra svenskegrensen til Ålesund for 215 kroner. For å få med Danmark måtte jeg kjøpe to kart. Med Baltic Sea, vestre del, får jeg østsiden av Danmark, den svenske vestkysten og nord-Tyskland for 319 kroner.

iSailor er lagt opp slik at du kan utvide appens funksjoner ved å kjøpe tilleggsprodukter. Appen kan ta imot NMEA-data, kan få AIS og du kan få appen til å føre loggbok. Alle disse funksjonene kan være nyttige for seriøse brukere.

Orca er mer enn en app. For å bruke appen må du ha Orca Core, en boks med GPS, niakslet gyro og kompass. Enheten har WiFi-sender og kan kobles opp mot båtens NMEA-nettverk. Orca Core koster 4500 kroner og krever et abonnement til 1200 kroner året. I Orca-pakken får jeg heldigvis Danmark.

Bedre kart

På min egen båt har jeg en Raymarine e9, en kartmaskin med 9-tommers skjerm. Denne skjermen har stusselige 800 x 480 piksler. Det gjør at den ikke viser mer informasjon enn 7-tommeren i samme serie. Til sammenligning har mobilen min en skjerm med 2436 x 1125 piksler, mens iPad’en har 2360 x 1640 piksler og kan vise ti ganger mer informasjon enn plotteren. Det gjør at du får et penere bilde med langt mer informasjon på mobil og nettbrett.

Nye plottere har blitt bedre, men er fremdeles dårligere enn oppløsningen var på de første nettbrettene. Plottere viser informasjonen som en gammel PC-skjerm, mens oppløsningen på mobil og nettbrett er som et papirkart.

Navionics er basert på plotterkartene, og opptegning og symbolbruk ble utviklet da plotterne hadde enda dårligere oppløsning. Embark utnyttet mobilen og nettbrettets høye oppløsning og utviklet kart som lå tett opp mot papirkartene. Navico har tatt med dette videre. B&G har dermed kart som er mye tydeligere og penere enn Navionics. Men enda bedre er Orca. Jeg vil si at også iSailor og «På Sjøen» er bedre enn Navionics.

Mindre feil

I testen i 2015 hadde mange av kartene feil og mangler. Vi sjekket spesielt en grunne i sundet mellom Bevøya og Jeløya, i snarveien inn til Son sørfra. Her er det fire meter dypt, men en grunne er kun én meter. I 2015 var det flere kart som kun viste den farlige grunnen når kartet var zoomet godt inn. Nå viser alle appene grunnen som en odde under vann. I 2015 var det også apper som ikke viste at det var mulig å komme seg gjennom sjetéen mellom Oscarsborg festning og Hurumlandet. Brohøyder er på plass. Også fyrsektorer, som i noen tilfaller var mangelvare.

SJETÉEN: Alle appene viste at det er mulig å forsere sperringen fra Oscarsborg med fritidsbåt. Her Orca
SJETÉEN: Alle appene viste at det er mulig å forsere sperringen fra Oscarsborg med fritidsbåt. Her Orca

Kartene skal vise nødvendig informasjon på ulike zoom-nivåer. Her er det også forbedring. B&G og Orca er best mens iSailor er dårligst. Der går kartet fra et overlesset bilde til plutselig mangelfull informasjon. iSailor mangler også norske tegn, og er sammen med Navionics svake på typografi. B&G og Orca er best på typografi. Orca er også best på å vise frem kjente steder på oversiktskart, noe som gjør det enklere å navigere seg rundt. B&G prioriterer gjestehavner fremfor byer. «På sjøen» viser mange stedsnavn og alt er i fet skrift. Kartet hadde blitt bedre om mindre steder var satt i tynnere typesnitt.

Navigasjonsinformasjon

Det er fint å få med båtfart og kurs i kartet, men dumt når dette stjeler mye plass. iSailor har en liten rose med informasjonen oppe til venstre, en løsning som gir mye på lite areal. Navionics har delt opp informasjonen i ulike bokser i hvert hjørne. Det fungerer også.

B&G legger informasjonen på siden av skjermen, men dette tar en del plass.

B&G: Appen har pen opptegning og typografi, men på dette zoom-nivået er dybdemålinger og grunner for dominerende. Det gjør kartbildet mindre oversiktlig. Også stedsnavn virker litt tilfeldige.
B&G: Appen har pen opptegning og typografi, men på dette zoom-nivået er dybdemålinger og grunner for dominerende. Det gjør kartbildet mindre oversiktlig. Også stedsnavn virker litt tilfeldige.

Orca kan hente inn og vise data fra båtens elektronikk, men slik dette er løst så stjeler feltet alt for mye plass. Informasjonen tar opp store deler av toppen av skjermen, men fungerer bedre med skjermen i stående visning.

Gule sider har denne informasjonen i bunn, heller ikke dette er en ideell løsning.

Overlesset med funksjoner

Appene forsøker å gjøre mer enn å bare vise kart. Det er ulike meninger om hva som er nyttig. Flere har værinformasjon, men selv foretrekker jeg dedikerte apper som Yr og Windy. Men det er bra å få info om soloppgang og solnedgang, samt tidevann.

AIS kan du også få, men stort sett bare for større skip. Her foretrekker jeg å bruke Marine Traffic, også når jeg har AIS på båtens fastmonterte plotter. Men den fastmonterte løsningen er mer pålitelig. Her får jeg AIS-data via VHF rett fra andre fartøy til egen antenne i mastetoppen, mens for appen går signalet til land og returneres over mobilnettet. AIS i apper blir derfor ikke helt på høyden før appen tar imot signalene via båtens NMEA-nett.

Alle appene lar deg i utgangspunktet importere og eksportere ruter, her ut fra Navionics.
Alle appene lar deg i utgangspunktet importere og eksportere ruter, her ut fra Navionics.

Embark slo igjennom med sine sosiale funksjoner. Med appen kunne du dele din posisjon med andre, og du kunne legge inn informasjon om favorittsteder. Mye av dette er videreført i den nye B&G-appen.

Også med Navionics kan du dele din posisjon med andre. Vi brukte dette da min 16 år gamle datter var på båttur fra Kristiansand til Asker i påsken. En grei funksjon for engstelige foreldre.

B&G har en mulighet for å splitte skjermen og vise kartet med to ulike zoom-nivåer.

Kurs eller nord opp

Jeg er av den typen som alltid har foretrukket å ha nord opp, mens jeg har ledd litt av min kone, som stadig vred papirkartene på fanget da vi navigerte med papirkart. På båten har vi satt «kurs opp» på plotteren. Det er kanskje grunnen til at hun er imot at vi skal kvitte oss med den - mens jeg heller plukker opp telefonen om jeg føler at vi er helt på jordet.

Navionics får «kurs opp» ved å trykke på posisjonssymbolet. «På sjøen» har et eget symbol ved siden av posisjonssymbolet. Jeg brukte litt tid på å finne «kurs opp» på iSailor, men muligheten er der, under rattsymbolet.

Med Orca vil kartet snu seg i kjøreretningen når du har laget en rute, og legge seg ned. Det første jeg gjorde var å fjerne denne funksjonen.

Autorouting

Hele vitsen med å bruke nettbrett for navigasjon er muligheten for å legge opp en rute. Det er en del av kosen før seilas å få et bilde av hva vi kan forvente oss. Ved å bruke litt tid på å lage en rute, så kan jeg forutsi både krevende passasjer og hvordan vi skal seile på ulike vindvinkler. Når man har en trygg rute, kreves det bare et kjapt blikk på skjermen for å se om vi er der vi skal være. Vanligvis trenger vi nesten ikke å se på skjermen i det hele tatt, forberedelsene har gjort at vi kjenner igjen fyrlykter og staker. Da kan vi bruke øynene til å følge med på omgivelsene og andre båter rundt oss.

ROUTING: Navionics er best for å legge ruter. Informasjonen blir også presentert godt og uten å stjele unødvendig plass. Du ser raskt når du kan forvente å nå målet.
ROUTING: Navionics er best for å legge ruter. Informasjonen blir også presentert godt og uten å stjele unødvendig plass. Du ser raskt når du kan forvente å nå målet.

Autoruting er en funksjon i tre av de fire appene. Dette er en selvfølge på bil, men burde ikke være en selvfølge i båt. Det er likevel bedre enn å ikke kunne lage rute i det hele tatt.

Kun «På Sjøen» tegnet opp en trygg rute i vår test. Vi ville vite veien fra Holmenfjorden i Asker til Sandvika i Bærum. Her er det mange løp å velge, den korteste under Nesøyabrua er merket 15 meter i kartet, og Kalvøyabrua er merket to meter.

Navionics, B&G, Orca valgte en rute hvor det er flytebru frem til 1. mai, en opplysning som står i kartet. «På Sjøen» ga oss en skikkelig omvei på over sju nautiske mil, mens de andre foreslo en rute på vel 3,5 nautiske mil. Navionics ville ha oss under den lave Kalvøyabrua, B&G sendte oss inn på grunnere farvann mellom Borøya og Kalvøya, mens Orca bommet på flytebrua.

Autorute fungerer raskt og elegant på Orca. «På Sjøen» er også enkel å skjønne. Navionics har jeg brukt så mye at for meg virker systemet logisk. B&G er mer klønete.

En autorute må alltid sjekkes og justeres. Det fungerer greit på «På Sjøen», men er mindre responsiv på Orca og B&G. iSailor har ikke autorute som valg, kun manuell rutesetting. Det gir jeg tommel opp for. Autorute fungerer rett og slett ikke bra nok til at jeg vil anbefale en slik funksjon.

Manuell rute

For meg er det å lage en rute manuelt den aller viktigste funksjonen. Av og til lar jeg autofunksjonen gi et forslag først, for å få et raskt overslag over når jeg vil være fremme. Men jeg vil svært sjelden bruke forslaget som endelig seilingsrute.

Jeg liker å legge rute etter ledstreker. Da vet jeg at jeg også kan stole på sjømerkingen. På den måten holdes blikket mer frem og rundt båten enn ned i en skjerm. Noen ganger legger jeg også ruta slik at vi får gunstigere vindvinkler, eller svinger innom steder vi vil se.

Jeg er skuffet over at automatisk opptegning av ruter tar overraskende omveier eller farlige snarveier, og ikke tar det minste hensyn til oppmerkingen av led. Dette opplevde vi på vei fra Koster inn til Strømstad, og fra Strømstad til Skjærhalden, to strekninger med mange rutevalg.

B&G, Orca og «På Sjøen» lar deg redigere autoruten, men dette kan ta lengre tid enn å sette den manuelt fra start.

Appene gir bra muligheter til å dele ruter, men det er ikke like lett å importere ruter. Jeg laget en rute i Navionics og fikk den opp på alle appene, bortsett fra på Orca.

Tid til adkomst

En bonus med å legge opp ruter er at du får en idé om når du vil være fremme eller hvor langt det er til neste navigasjonspunkt. Når man går for motor, blir ankomsttidspunktet ganske nøyaktig. Orca har valgt å ikke oppgi tidspunkt for adkomst, men tiden turen vil ta. Det er kanskje greit med tanke på drivstoffbruk, men var for meg litt tungvint. Men litt hoderegning tar ingen skade av.

Måle avstander

Knappenålfunksjonen er en annen grunn til at jeg bruker nettbrett eller mobil fremfor plotter når jeg seiler. Funksjonen gir meg en rask idé om ny kurs, eller hvor lang tid det vil ta før jeg skal endre kurs.

B&G har en avstandsmålefunksjon som kan måle flere punkt, som å legge opp en manuell rute, men denne krever flere trykk og er ikke like kjapp og elegant som Navionics. iSailor har et måleverktøy som dukker opp med et lett trykk på skjermen. Her kan du også kjapt legge inn markeringer i kartet. «På Sjøen» har en veldig bra funksjon for å måle avstand, men denne er litt gjemt. Det er bare å trykke på skjermen så dukker den opp. Du kan kjapt måle avstand på Orca, men bare fra båten til et punkt, ikke mellom to flyttbare punkt.

Nattvisning

En svakhet med Navionics er at appen ikke har nattvisning. Det hjelper å dimme skjermen helt ned, men også dette blir for lyst i nattemørket. iSailor har en lettfattet måte å dimme på. Funksjonen viser at utvikleren tar den krevende brukeren seriøst.

B&G har også nattvisning som du relativt rask kommer til ved å velge kartvisningssymbolet. Dessverre ligger funksjonen helt nederst i en lang liste av valg. Den burde ligget på toppen. Orca har også nattvisning, og du kan til og med velge automatisk nattvisning. Om nettbrettet automatisk dimmer visningen under 10 prosent, bytter appen over til nattvisning. «På Sjøen» har ikke nattvisning.

Merking av «HIB»

I Norge er det i senere år blitt innført nye sjømerker, såkalt HIB. HIB er en forkortelse for «hurtigbåtmerker med indirekte belysning». Det unike med merkene er at den indirekte belysningen gjør deg i stand til å avstandsbedømme merkingen i mørket. Merkene lyser gjerne rødt og grønt, men ser slett ikke ut som røde og grønne staker, slik du kan få inntrykk av ved å se på appene.

I norske sjøkart er disse merkene markert med en krone. Bare Orca og «På Sjøen» viser dette. B&G viser krone, men med feil symbol. Dette betyr at Navico har skapt et dårligere produkt enn Embark, som appen er basert på. Embark hadde nemlig dette.

.

Navionics trues av konkurrentene

Appen til Navionics er markedsleder, og det kan de utnytte med høy pris. Navionics har også utviklet seg med tiden, men har stått stille på det de egentlig kan: Lage kart. Kartpresentasjonen ser rett og slett utdatert ut og gir langt dårligere informasjonspresentasjon enn flere av konkurrentene.

Jeg skulle gjerne ha slettet appen og brukt en annen, men så lenge systemet er best på det som betyr mest for meg, vil jeg fortsette å bruke Navionics. Jeg liker måten jeg kan velge mellom å lage manuelle og automatiske ruter, og jeg liker måten jeg kjapt kan måle distanser.

«På Sjøen»: Overraskende bra

«På Sjøen» fra Eniro er billig, men overraskende funksjonell. Appen var den eneste som fant riktig rute fra hjemmehavnen min til Sandvika ved at den fikk med seg at flytebrua mellom Nesøya og Brønnøya ligger ute til 1. mai. Jeg savnet mulighet for å legge opp manuell rute, men den automatiske ruta kan justeres manuelt. Eniro har valgt å legge alle funksjoner i én meny. Den blir lang, men er fremdeles oversiktlig. Jeg syns «På Sjøen» er enklere å ta i bruk enn mange av konkurrentene.

Appen bruker kart som er mer lik våre papirkart i stil og symbolbruk, og som viser HIB-merker riktig. Kartene er oversiktlige og informative på ulike zoom-nivåer.

Orca mer enn app

Orca er et nytt navigasjonssystem som skal vise fremtiden. Utviklerne kommer fra Embark, men hoppet av da selskapet ble kjøpt av Navico. Med i systemet er det en boks med GPS, kompass og bevegelsessensor. De har utviklet en egen vanntett skjerm med Android, men du kan like greit bruke mobil eller nettbrett.

Kartet er svært likt B&Gs, og kanskje enda penere. Du får en riktig mengde informasjon på ulike zoom-nivåer, og du ser den informasjonen som hjelper deg til å finne rett kurs. Orca viser også HIB-merkene korrekt.

Autorouting er enklere å bruke enn for B&G og valgte også et bedre spor, men Orca bommet også på flytebrua ved Brønnøya. Jeg savner mulighet for å legge ruter manuelt. Orca er nytt, og kan bli bra med litt videreutvikling.

iSailor falt fra tronen

iSailor vant i 2015 og er fremdeles er et meget godt valg, særlig om du vil se båtdata på nettbrettet. Om du vil bruke nettbrett i stedet for en plotter er iSailor verdt å sjekke ut. Her kan du importere NMEA-data, men denne tilleggstjenesten må du betale ekstra for.

Kartvisningen er langt fra perfekt. Appen er svært uoversiktlig på noen zoom-nivåer, før den plutselig fjerner det meste av informasjon på et annet nivå. Kartene har ikke norske bokstaver og viser ikke HIB.

Jeg liker at produsenten har valgt en manuell løsning for å lage ruter, ikke automatisk, men til tross for at appen vant i 2015 ble jeg aldri helt venn med iSailor og fortsatte med Navionics.

B&G den nye utfordreren

Navico, som eier C-Map, Simrad og B&G kjøpte norske Embark og utviklet den til en egen app for de ulike merkevarene. Som seiler valgte jeg B&G, selv om appen er helt lik Simrad.

Appen får Navionics til å virke utdatert, og har nydelige og informative kart. Men appen er litt klønete å bruke, og jeg har ikke blitt riktig venn med den. Jeg kjøpte premium-utgaven, men det tok nesten to uker før jeg oppdaget at du må laste ned kart for offline-bruk før funksjonene åpner seg opp.

Autorutingen gjør noen merkelige valg og det er klønete å rette disse opp. Jeg forsøkte derfor å lage ruten i en annen app og importere disse til B&G. Det fungerte på mobilen, der jeg hadde en eldre versjon, men ikke på iPad.

HIB-merking var på plass da appen het Embark, men har nå forsvunnet.