Båtmagasinetskolen:

Noen enkle tips for ankring

Ankre er noe de fleste båtfolk gjør, og da gjelder å få feste i bunn så båten ligger trygt og godt.

For et trygt og godt båtliv i sommer

I sommer republiserer Båtmagasinet en serie videokurs for ferske båtfolk kalt båtliv for dummies. Videoene er tatt opp gjennom tidligere sesonger.

I denne videoen viser vi enkelt og greit hvordan du kaster anker på baugen, og gir noen grunnleggende råd og tips. For det første må du forsikre deg om at det er nok plass der du ankrer, og så må du sjekke dybden i kartet, på ekkoloddet eller ved å se i sjøen om vannet er klart nok.

Dernest må du sørge for å kveile tauet slik at det løper fritt ut når du kaster ankeret over rekka, og kast slik at du unngår skader fra anker eller kjetting mot skrogsiden. Gi ut ta tilsvarende minst tre ganger dybden der du ligger. Mer tau og tyngre kjetting gir bedre hold.

Finn et anker som passer til din båt her

Bakk forsiktig akterover når ankeret er i bunn, og sjekk at det har fått feste. Enkelte ganger vil ankeret gli på sjøgress eller steinbunn.

I Båtmagasinet-skolen gir vi råd og tips til ferske båtfolk. Båtmagasinet har laget 37 videoer med praktiske råd og tips til deg som vil lære mer om båtlivet:

Se hele spillelisten på Båtmagasinets Youtubekanal her

Tyngde

Ankerutstyr består som regel av anker eller dregg, kjetting og synketau eller blytau. Noen senker også ned et lodd, gjerne kalt daumann, om de vil være ekstra trygge. Vekten bidrar til myke bevegelser når båten svaier, og holder vinkelen på tauet nede slik at ankeret sitter.

Kjetting holder ankertauet nede og bidrar til godt feste

Husk at vær og vind kan endre seg om du ankrer for natten. Da vil også båten svaie rundt ankeret, og det må være plass nok til dette. Du bør også være sikker på at ankerfestet holder om vindstyrken øker i løpet av natten.

Se også video på SEILmagasinet

SDette bør du tenke på når du ankrer:

Kjenn dybden der du ankrer

Fest tampen ombord før du kaster anker

Gi ut nok kjetting og tau, minst tre ganger dybden

Sjekk at du ligger fritt og har plass til å svaie

Gi litt forsiktig akterover for å få ankeret til å feste seg

Kjenne bunnforholdene (om det er sand, gjørme eller stein)

Denne artikkelen ble for første gang publisert 9. juli 2020, og er heist opp på forsiden igjen i år.

Finn et anker som passer til din båt her

Affiliate

Denne saken er skrevet som innhold av Båtmagasinets redaksjon, helt uavhengig av kommersielle aktører. Redaksjonens oppdragsgiver er leserne, og vi følger Vær-Varsom-Plakaten og Redaktørplakaten. Kjøpslenker i artikkelen henviser til aktører som betaler en provisjon for eventuelle kjøp fra lesere av artikkelen, og som dermed finansierer vårt redaksjonelle arbeid, gjennom affiliate-lenker.