Bøyene på plass på Øyeren
Norges niende største innsjø har et yrende båtliv om sommeren. Men farlige sandbanker krever merking av leden hver vår.
UT Å MERKE SANDBANKER: Tre båtforeninger samarbeider om å gjøre leden trygg på Øyeren. Alle foto; Fet båtforening.
I helgen satte medlemmer fra båtforeningene ved Øyeren ut bøyer for å markere trygg seilingled i Øyern for sommeren.
Grunnet sandbankene i deltaet må alle seilbare råk i Øyern-deltaet merkes. Merkingen tas inn om høsten grunnet isgangen og eventuelle endringer gjort av elven. Merkingen skjer helst når Øyeren har lavest vannstand, det vil si som regel i første uke i april, eller når isen har gått. I år måtte de altså vente til andre halvdel av april.
– Under helgens bøyemerking blåste det til dels ganske godt, og strømmen gjorde det ikke lettere, forteller Heinz Lützenkirchen.
Merkingen foregår ved at rundt 30 bøyer taues etter arbeidsbåten til de aktuelle råkene.
Foreningssamarbeid
– Vi er tre båtforeninger fra Øyern som har ansvaret for hver sitt råk, og det går ikke fort når alle bøyene skal taues, forteller Lützenkirchen i Fet båtforening, som har sin hjemmehavn ved innsjøen.
Vel fremme kobles bøye med kjetting og anker for å så å settes på egnet sted, én etter én. Stedene velges ut fra erfaring og eventuelle endringer grunnet erosjon.
– Etter siste årenes forbedringer av tekniken bruker vi ca tre-fem timer med ilagt kaffepause på vannet. Utfordringen er å treffe riktig og manøvrere med alle bøyer på slepp..
Må trekkes løs
Bøyene blir så tatt opp i oktober.
– Forsåvidt er dette et enkelt arbeid. Men elven strømmer godt og etterhvert er det ganske mange bøyer på slepp, forklarer Lützenkirchen.
Noen av ankrene/kjettingene kan i løpet av sesongen har blitt tildekket med mye sand og avleiring og må dras løs ved hjelp av båten.
Etter avsluttet opptak blir turen hjem ganske så lang,- motstrøms med ca tre -fire knop..
Øyeren er Norges niende største innsjø med et areal på 84,7 km².