SER UNDER VANN: Søkegruppa Neptun i organisasjonen "Beredskapsbåten i Østfold" har utstyr og er spesialtrent for søk etter savnede i sjø og vann.

«Svein 1» bemannet av frivillige og utstyrt for undervannssøk

Bare i år har «Svein 1» deltatt på 40 øvelser, foretatt 30 utrykninger i regi av Fredrikstad Brann og redningskorps og gjennomført fem langvarige søk etter savnede personer i vann. Den velutstyrte Polarcirkel 785, som eies av den frivillige organisasjonen «Beredskapsbåten i Østfold», har et viktig samfunnsoppdrag.

Publisert Sist oppdatert

Natt til 1. januar 2023 er det fem år siden Svein Greaker Bellmann falt i vannet fra den glatte bryggen hvor båten hans lå fortøyd i Nabbetorp båtforenings havn i Glomma. Det ble raskt igangsatt søk, men det skulle 10 uker før han ble funnet omkommet.

Gnist ble tent

Sveins bortgang var gnisten som ble tent i Nabbetorp Båtforening for å få på plass en velutstyrt båt med utstyr for søk etter savnede i Østfold. Etter utallige dugnadstimer, økonomisk støtte både fra private og det offentlige, ble en velutstyrt Polarcirkel 785 Work sjøsatt i 2020 med aksjonsradius i hele det gamle Østfold fylke.

BEREDSKAPSBÅTEN: er en Polarcirkel 785 Work.

Stasjonert hos brannvesenet

Båten er stasjonert og stilt til disposisjon for Fredrikstad Brann og Redningskorps via Hovedredningssentralen, men frivillig mannskap fra søkegruppen Neptun i organisasjonen «Beredskapsbåten i Østfold» bemanner båten med et frivillig, kompetent mannskap når pårørende til savnede ber om hjelp til søk også etter at alt håp om liv er ute. Derfor har fartøyet avansert utstyr for SAF, Search And Find, som blant annet innbefatter ROV (undervannsdroner) som lokaliserer mennesker i vann med dårlig sikt.

Et viktig bidrag

-Om ikke liv står til å redde ønsker vi i det minste å bidra til at de pårørende får en grav å gå til, sier Arne Eggen til Båtmagasinet. Han jobber frivillig administrativt i «Beredskapsbåten i Østfold».

«Beredskapsbåten i Østfold» er en ideell organisasjon hvor medlemmene deltar frivillig og uten kompensasjon. I tillegg til drift av båtene, de disponerer også en mindre båt som blant annet forenkler søk i tjern og innlandsvann, er opplysningsarbeid om sikkerhet til sjøs en viktig oppgave.

Ikke offentlig støtte

Båten er ikke inne på offentlige budsjetter for årlige tildelinger, men imponerende nok holdes virksomheten i gang med frivillige bidrag, både fra flere av kommunen i regionen, fra næringsliv, stiftelser, private bidrag og ikke minst den momsrefusjonen som frivillige organisasjoner kan søke.

-Vi bruker tid på å saumfare muligheten for å finne både offentlige og private midler og vi er takknemlig for givergleden som gjør dette frivillige prosjektet mulig, sier Arne Eggen. Bare driften av båten krever årlig minst 100.000 kroner. Og mannskapet i den dedikerte søkegruppen Neptun har også sine ønsker om stadig nytt utstyr som forenkler og effektiviserer søk. Vi som er glad i båt vet at utstyr er dyrt, sier han.

Travelt i 2023

I kommende år er det planlagt mange aktiviteter, i tillegg til rutinemessig trening av båt og søkeutstyr. Temakvelder om sikkerhet til sjøs i samarbeid ed nødetatene og Røde Kors står på programmet. Det gjør også gruppa egen familiedag «Sikkerhet til sjøs». Båten skal delta på årets Tall Ships Race i Fredrikstad og på «Fiskeriets dag» i Utgårdskilen på Hvaler. Men først og fremst står den klar til redningsoppdrag og søk etter savnede personer.