Ulykker på sjøen

FORTØYD: Åtte av 14 omkom som følge av fall til sjø, og fire falt uti når båten var fortøyd.

Flere omkom på sjøen i første halvår

I første halvår i år har det vært 27 prosent økning i dødsulykker med fritidsbåt. Kajakk og kano dro opp statistikken.

Publisert Sist oppdatert

I løpet av første halvår av 2024 registrerte Sjøfartsdirektoratet 13 dødsulykker, og totalt 14 omkomne, i forbindelse med bruk av fritidsfartøy i norske farvann. Det er en økning på tre personer sammenlignet med fjoråret, da 11 personer omkom første halvår, ifølge en pressemelding fra direktoratet.

Blant de 14 omkom åtte som følge av fall til sjø, av ulike årsaker. Fire av disse falt i sjøen mens båten var fortøyd. Dette viser at selv tilsynelatende trygge områder kan være farlige.

Fire personer falt over bord når båten var i bruk. Alle disse var alene i båten da ulykken inntraff.

Kajakk

– Tragiske ulykker som dette kan forebygges dersom man tenker sikkerhet først og lager seg gode rutiner, også når man oppholder seg i havn. Sjøfartsdirektoratet oppfordrer til at redningsvesten tas på så tidlig som mulig, helst før man går om bord i båten, sier leder for seksjon for fritidsfartøy, Petter Andre Søreng.

Med flere som ferdes i kano og kajakk, øker også risikoen for drukningsulykker. I første halvdel av 2024 omkom tre personer etter kantring med kajakk. Dette tallet er uvanlig høyt, og det understreker viktigheten av å ha riktig opplæring og utstyr. 

Sjøfartsdirektoratet oppfordrer alle som ønsker å ta i bruk kajakk og kano til å melde seg på våttkortkurs. Norsk Padlerforbund informerer på sine nettsider at de har registrert 200 000 våttkort, og at stadig flere tar kurset.