OMKOM: Redningsskøyta «Stormbull» ble sendt ut på søk etter at en fritidsbåt var observert tom utenfor Larvik i slutten av juni. En mann i 50-årene ble funnet omkommet i sjøen.

Flere druknet i første halvår

I første halvår har 40 personer druknet i Norge. Det er én flere enn på samme tid i fjor, og juli er verste måned.

Publisert Sist oppdatert

De siste fem årene har i snitt 83 mennesker druknet årlig her i landet, viser tall fra Redningsselskapet. En av fire fatale drukningsulykker (27 prosent) knytter seg til fritidsbåter, mens hele 39 prosent av ulykkene skyldes fall fra land.

Juli er vanligvis måneden med flest drukningsulykker i Norge. Fra Redningsselskapet begynte å føre drukningsstatistikk i 2017 har det druknet mellom 11 og 17 personer i juli. De fleste ulykkene skjer fra fritidsbåt, under bading og etter fall fra land. Redningsselskapet oppfordrer alle som skal oppholde seg rundt sjø og vann i sommer til å ta godt vare på seg selv og sine.

Flest fall fra land-ulykker

18 (45 prosent) av de 40 ulykkene i første halvår skjedde etter fall fra land. De 12 båtrelaterte ulykkene er fordelt på åtte drukningsulykker fra fritidsbåter, tre ulykker fra kajakk, en rafting-ulykke og en fra et yrkesfartøy.

Fem personer har druknet i forbindelse med bading, hvorav to har skjedd i basseng innendørs. I tillegg har en person druknet under dykking, og en person omkom etter at et kjøretøy havnet i sjøen.

Tre barn

Så langt i 2024 har 36 menn og fire kvinner omkommet i drukningsulykker i Norge. Andelen menn utgjør dermed 90 prosent.

Tre barn under 14 år druknet i første halvår. To av ulykkene skjedde etter fall fra land, mens ett barn omkom i en badeulykke. På samme tid i fjor hadde ingen barn druknet.

Også i årets første seks måneder er det flest eldre voksne som har druknet. Av de 40 som har druknet var 16 personer (40 prosent) 60 år eller eldre.