Vesten ga falsk trygghet
Flyteelementet forsvinner ut på siden
Testmannen går i havet

Sjekker ikke vester

Svært få sjekker sine opplåsbare vester årlig.

Publisert Sist oppdatert

Sjekk av redningsvester er noe det syndes mye mot blant båtfolket. Hele 41 prosent har aldri testet flyteevnen, og bare 18 prosent gjør dette årlig, viser en undersøkelse som forsikringsselskapet Codan har gjennomført.

Mange voksne bruker nå oppblåsbare vester, men dette er ikke alltid nok.

-    Disse vestene er naturlig nok populære, de er greie å bruke og behagelige å ha på. Skal du imidlertid ut på åpent hav, eller seile i skikkelig ruskevær, er det beste å ha en god gammeldags redningsvest på samme måte som barna. Det er ingenting som slår flyteegenskapene til disse vestene, og med nakkeputen blir du snudd rundt i vannet om du skulle slå hodet og ligge bevisstløs i bølgene, sier Stein Victor Svendsen, kundeansvarlig for båt i Codan Forsikring..

Oppblåsbare vester skal også sjekkes med jevne mellomrom, og salttabletten og CO²-patronen bør skiftes ut minst hvert annet år. Neste gang du skal bytte patron kan det være greit å hoppe i sjøen med vesten på, slik at du får testet hvordan vesten virker. Alle redningsvester bør skylles i ferskvann etter at de har vært i saltvann, og jevnlig sjekkes at alle sømmer er hele og at alle stropper sitter fast.

I en uhøytidelig test Svendsen gjennomførte i sommer, blåste ikke vesten seg opp på ordentlig måte, og var til liten hjelp for mannen i sjøen.

Passer på barna


Undersøkelsen avdekker at mens voksne er flinke til å passe på at barna bruker vest, slurver de selv. Av de spurte som har barn, svarte hele 95 prosent at barna bruker redningsvest i båt. Om sin egen bruk av redningsvest svarer 56 prosent av de spurte at de alltid bruker redningsvest i båt, og ytterligere 26 prosent at de bruker vest av og til. Bare ni prosent svarer at de aldri bruker redningsvest. Det er små forskjeller mellom kvinner og menn, og de ulike aldersgruppene, men nordlendinger og trøndere er flinkest til å bruke redningsvest.

- De som for det meste bruker båten i trygge farvann innaskjærs i Oslofjorden, tar kanskje litt lettere på det, mens båtfolket på Vestlandet og i Nord-Norge har kjent på uvær og vanskelige seilforhold i større grad, kommenterer Svendsen

Falt i sjøen

I følge undersøkelsen har likevel mange båtentusiaster kjent på det å falle i sjøen fra båt. Av de spurte kunne 18 prosent fortelle at de selv hadde falt i vannet, og 13 prosent av foreldrene hadde opplevd at barna hadde falt i sjøen. Bare halvparten av de som falt i vannet hadde redningsvest på seg da de gikk i sjøen.

Det er ikke irrelevant hva slags vest som brukes. For barn anbefales det alltid å bruke tradisjonell redningsvest med nakkekrage. Denne garanterer at barnet snus på rygg om det faller i vannet.

Syv av ti vil ha påbud

Undersøkelsen, som ble utført av analyseselskapet YouGov, har spurt nordmenn som eier eller har tilgang til fritidsbåt om deres bruk av og holdninger til redningsvest. Hele 73 prosent av de spurte støtter en form for påbud. Totalt sett sier 47 prosent ja til et påbud uansett størrelse, mens 26 prosent mener påbudet kun bør gjelde båter under en viss størrelse. Bare 20 prosent sier klart nei til et påbud.