Pansrede delikatesser

Krabbene er på denne tiden av året proppet med mat. Her er råd om fangst og tilbereding av de pansrede delikatessene.

Publisert

September og oktober er normalt gode tider for krabbefiske.

– Bankersen er oktober måned, da kan fiske grunnere, da er hunnkrabben full av rogn og fyldig, sier Tom Sollie som har mange års erfaring med krabbefiske. Men det er noen regler du skal passe deg for når du slipper ut krabbeteinene før 1. oktober.

Planlegg fisket

Setter du krabbeteinene for grunt i hummerens fredningstid, fra 1. oktober til 31. desember, risikerer du bot. En Fredrikstadmann ble i februar dømt til å betale 5000 kroner i bot for å ha satt ut krabbeteiner på bare 2-3 meters dyp.

Skal du legge ut mange teiner kan du spare tid på å sette dem ut i serie med ønsket taulengde mellom teinene. Du bør unngå sandbunn og finne områder med stein, fjell eller tare, der krabbene liker seg. Som fritidsfisker har du lov til å fiske med opptil 20 teiner. Husk at blåser sal være merket med navn og adresse, hvis ikke risikerer du at utstyret blir inndratt.

Etter 1. oktober trenger du ikke bekymre deg for dybdereglene (se reglene i egen ramme). Tom Sollie har allerede dratt opp noen krabber utenfor Tønsberg, og han tror krabbene med mest mat er grunnere enn 25 meter (se reglene i egen ramme).

Sorteringen

Hannkrabbene har lite mat, mens hunnkrabbene kan ha rikelig med mat under skallet. Men hvordan ser du forskjell på en hann- og en hunnkrabbe? Ser du mellom beina til krabben har den en klaff. Hunnen har mye breiere klaff enn hannen. Når du har sortert ut hunnkrabbene er det også et triks for å finne de med mest mat. Har krabben et slags mørkt skjegg på undersiden skal den ha rikelig med mat. Løfter du på klaffen til hunnkrabben ser du også to tapper, stikker de ut har krabben godt med mat. Det er også forskjell på smaken på mørk og lys krabbe. De mørke har kraftigere smak.

Slik koker du krabbene

Legg de levende krabbene i en stor gryte med kokende vann, men ha heller ikke for mye vann i kjelen. Tilsett cirka en halv desiliter salt per liter vann. Tilsett også litt sukker og dill, og kok krabbene i 15-20 minutter, alt etter størrelsen på krabbene. Ta av lokket når krabbene har kokt ferdig, og sett kjelen et sted den avkjøles hurtig. Koker du mer enn du klarer å spise, vær obs på at krabbene er lite holdbare, så spis dem så nykokte som mulig. Vil du fryse dem, ta vare på kraften og legg krabbene i den.

Måltidet

Når du spiser krabben, hold deg unna paven, som ikke har noe med Vatikanet å gjøre, men er krabbens magesekk. Paven fjernes ved å brekke ut den lille tappen som sitter under øynene, da følger paven med. Fjern også gjellene før du hiver deg på delikatessen.

Majones regnes som et must til krabbemåltidet, men andre varianter bør også prøves, som fersk krabbe med sennepsaus. Aioli er også godt til krabbemåltidet.

Dybdereglene

På kyststrekningen fra grensen mot Sverige til Varnes fyr på Lista er det forbudt i hummerfredningstiden å sette ut teiner eller andre redskaper med eller uten agn til fangst av krabbe på grunnere vann enn 25 meter.

I Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane er det forbudt i hummerfredningstiden å sette ut teiner eller andre redskaper med eller uten agn til fangst av krabbe på grunnere vann enn 15 meter.    

I Møre og Romsdal er det forbudt i hummerfredningstiden å sette ut teiner eller andre redskaper med eller uten agn til fangst av krabbe på grunnere vann enn 10 meter.

Powered by Labrador CMS