Sommertokt
Skudeneshavn er en perle på Karmøy
Helt sør på Karmøy ligger det lille «Sørlandsbyen» Skudeneshavn med godt beskyttet gjestehavn, og den idylliske gamlebyen Søragadå.

Du kan seile inn til Skudeneshavn gjennom moloåpningen på sørsiden av havnen, og her er det overettmerker som angir kursen inn forbi grunnene (323 grader, eller du kan seile inn det østre innløpet mellom Vikaholmen fyr og Nesodden.
Denne gangen valgte vi det østre innløpet, som gir enkel innseiling til denne godt beskyttede havnen ved foten av åser og berg sør på Karmøy, i le av Nordsjøen. Her var det stor aktivitet med handel og sildefiske fra 1800-tallet, og byen er en hvitmalt perle fra seilskutetiden.
God bryggeplass
Gjestehavnen ligger innerst i bukta. Vi la til longside ved Havn Hotell og Restaurant tvers over gjestehavnsbrygga med servicebygg, strøm og vann. Også ved hotellet er det strøm på brygga og vannpost innerst i havna.
Bank, butikker, restauranter, post og politi liger innfor fem minutters gangavstand, mens drivstoff må handles på bunkerstassjonen like innefor Nessagapet.
Byen er et godt utgangspunkt både for dem som skal nordover gjennom Karmsundet via Haugesund og over Sletta, og for dem som vil ha en pause før turen går sørover mot Stavanger eller videre mot Sørlandet.
Den skjermede havnen gir nattero uten risiko for mer enn småbølger. Det er gode handlemuligheter, flere restauranter og ikke minst mange muligheter til å treffe andre båtfolk. Samtidig er stemningen avslappet og rolig, selv om humøret er høyt på de lokale pubene.
Bryggeplass var ikke noe problem da vi besøkte havnen 8.juli, og stemningen i havnen var avslappet med motorbåter og seilbåter om hverandre, og norske og utenlandske båter, både nederlandske, tyske og danske seilere på tur langs norskekysten.
Mange aktiviteter
Vi fikk et herlig døgn med kulturelle og kulinariske opplevelser, så vel som en fottur i terrenget bak byen.

Største severdighet er nok Søragadå med sine sjarmerende og velholdte gamle sørlandshus, som ble vernet av Riksantikvaren i 2018. Her ligger små kafeer og butikker med atmosfære fra over hundre år tilbake i tid.
Fotturen til Ilsvatn nord for byen tok oss gjennom et terreng preget av overraskende frodig skog med enorme grantrær. Noe av det fine med båttur på disse trakter er alle aktivitetene man kan gjøre. På nabobåten hadde de tatt RIB-en ut til Sandvesanden og bodysurfet. En annen båteier fortalte at han skulle videre til Kvitsøy for å dykke etter kamskjell.
Vi fikk oss også et bad etter fotturen som tidvis gikk gjennom myrlendt terreng, men da i forbindelse med Bade-Olena, en badstue formet som et lite fyr i det indre havnebassenget. Etter en halvtime her føltes 14-15 grader helt riktig, og ved siden av badstuen kunne man avslutte lutringen med en dusj.
Havneavgift
Middag på Havn kostet vi også på oss. Jeg valgte blåskjell og Marianne tok Fish & Chips, da de var tomme for Kveita som hadde fristet oss på menyen. Den serbiske betjeningen var hyggelig nok, og det var ingenting å si på maten, men det er nok fortsatt rom for å heve servicen langs kysten. Alt var stengt midt i fellesferien da vi ankom Skudeneshavn mandag, og det krevde litt detektivarbeid å finne ut av betaling for gjestehavnsoppholdet i denne gode havnen i den svært sjarmerende byen. Informasjonen fant vi ikke på nettsiden, men på servicebygget der det var toaletter, dusjer med myntinnkast, og vaskemaskiner. 270 kroner for båter over 35 fot er det ingenting å si på.

Nå går turen videre til Skartveit, som i år vant Båtmagasinets kåring av Årets Gjestehavn.