Friluftsråd med ny bok om Ryfylke

RYFYLKE:

Reiselyst mellom to permer

Ryfylke er et av de best tilrettelagte områdene i landet for båtfolk. Et helt ferskt praktverk som blir utgitt i disse dager bidrar til å gjøre dette landskapet enda mer tilgjengelig for fritidsbåtfolket.

Publisert Sist oppdatert

Av egenerfaring vet vi at landskapet vi seiler i endrer karakter når vi får litt mer kunnskap om det. I Ryfylke har det vært gjort en stor innsats gjennom mange år både for å tilrettelegge, men også formidle kunnskap om havner og steder av interesse for fritidsbåtfolket. I disse dager utgis en bok på 171 sider med tittelen «I fjordane – navigér deg gjennom perlene i Ryfylke». Den gir et suverent innblikk i alt fra tilrettelagte havner i regi av Ryfylke Friluftsråd til kulturhistorie.

GUIDE: Nyutgivelsen er et oppslagsverk for den som vil ferdes i farvannet mellom Rott og Sauda.

– Jo mer brukerne vet om området, desto mer viser det seg at de mer vare på det, ikke minst med hensyn til forsøpling, sier Hans Olav Sandvoll, daglig leder i Ryfylke Friluftsråd til Båtmagasinet.

Utvidet ansvar

– Boka er også et resultat av at vi i Friluftsrådet følte behov for en historiegjennomgang i sammenheng med at vi har et fått mer spisset ansvar i Ryfylke, der tilsyn med kulturminner har blitt en del av kommunale bestillingen til oss.

Boka er like deler et kulturhistorisk oppslagsverk som en turguide, som alle som ferierer i dette farvannet vil ha stor glede av.

"I fjordane" er rikt illustrert med nydelige bilder levert av fotografen Lise Bjelland som formidler både natur, båter og menneskemøter på en måte som bringer leseren nærmere både historien og landskapet i Ryfylke.

Fra Rott til Sauda

KVITSØY: Et av stedene som besøkes i boka er Kvitsøy utenfor Stavanger.

– Det skal ikke være et «fasit» oppslagsverk, og ikke en bok du leser fra perm til perm, men vi har fått veldig mange tilbakemeldinger fra folk som skal planlegge det de skal oppleve til sommeren. Den treffer bredt, og alle fra padlere til seilere og motorbåtfolk vil ha glede av den, sier Sandvoll om boka som tar for seg det han beskriver som et «utvidet Ryfylke» fra Rott og Sola i sør til Sauda i nord.

TETT PÅ: "I fjordane" byr også på menneskemøter, som med Jørn Flesjå ved Ryfylke trebåtbyggeri på Judaberg.

– Vi er også opptatt av å informere båtfolket om aktiviteter og opplevelser de kan ta med seg underveis. Ryfylke Friluftsråd har produsert boka med god hjelp fra Roy Høybo, tidligere direktør på Ryfylkemuseet og Lise Bjelland som fotograf, avslutter Sandvoll.