Turtips

Idyller i Søgne og Bremanger

Om jeg etter mer enn 20 år og 30 000 nautiske mil tilbakelagt i nordisk skjærgård må velge meg to jordbærsteder langs norskekysten, så må det bli Indre Udvår i Søgne og Kalvåg i Bremanger.

Publisert Sist oppdatert
LANGE TURER: Atle Knutsen har lagt bak seg rundt 30 000 nautiske mil mellom Hammerfest og Helsingfors de siste 23 årene.

Langturfolkets favoritthavner

Våre medarbeidere Tommy Håvardstun i Bergen, båtentusiasten Jan Helge Thomassen i Kristiansand og Atle Knutsen har til sammen over 80 års erfaring med å utforske skjærgårdene mellom Lofoten og Svenskegrensa. Her er noen av stedene de aldri glemmer. Vi publiserer deres artikler i dagene som kommer:

1. Tommy Håvardstun sverger til Hardanger og Nord-Norge

2. Jan Helge Thomassen anbefaler en tur inn Hjørundfjorden

3. Atle Knutsen vil gjerne tilbake til Indre Udvår i Søgne og Kalvåg i Bremanger

Indre Udvår er en idyll av de sjeldne. Et lite øysamfunn mellom Tregde og Ny-Hellsund som man lett seiler forbi. Øya ligger som en beskyttende hestesko mot Skagerrak og byr sjenerøst på den store ROEN.

Indre Udvår er en naturhavn tilrettelagt med brygger i regi av Skjærgårdstjenesten. Øya ligger vest for Kristiansand, og dermed litt på utsiden av den mest hektiske turiststrømmen. Det vennlige landskapet inviterer til å vandre over mot syd, med utsikt mot Songvår fyr. Får man ikke fred i sjelen på Indre Udvår, får man det neppe noe annet sted heller. Fra første stund ble vi fengslet av stillheten og roen som råder her. Og vannet er blant det klareste vi har sett langs sørlandskysten. Det inviterer selv de mest skeptiske av oss til å hoppe i sjøen.

FISKEVÆR: Kalvåg er, mye takket være den enorme innsatsen til Svein Inge Fosse og folkene bak Knutholmen, et høyst levende fiskevær nord for Florø.

Og så har vi uforglemmelige Kalvåg. Kanskje først og fremst fordi energien til gründeren Svein Inge Fosse preger hele bygda – og får alle til å føle seg svært velkomne.

Vi besøkte Kalvåg på Bremangerlandet nord for Florø første gang for drøyt 20 år siden, ti år etter at Svein Inge Fosse la ned første stein – det vil si 10 000 kubikkmeter stein – i det som skulle bli et livsverk. Siden har han, familien og de ansatte utviklet Knutholmen og fiskeværet Kalvåg kontinuerlig, og stort sett alt de har tjent siden har blitt reinvestert i bygda. Enten gjennom utbygging av utleieleiligheter og kaier, eller fibernett og sjøbuer. På det viset har de skapt ny, livskraftig kystkultur. I dette landskapet nord for Florø er Kalvåg en svært gjestfri plass, og et godt utgangspunkt for å oppleve et av de fineste kystlandskapene i Norge – fra Solund til Statt.

PARADIS: Indre Udvår ligger som en skjermende hestesko mot havet, i skjærgården vest for Kristiansand.

Fra Vestlandet til Sørlandet

Gjennom over tretti år har Tommy Håvardstun og kona Heide vært på utallige båtturer og båtferier langs hele norskekysten. De utforsker både nærområdet rundt Bergen, men setter årlig også kursen mot fjernere farvann – i Ryfylke, på Sørlandet, Møre og ikke minst Nord-Norge.

For en vestlending er det alltid greit å komme til Sørlandet – fremfor alt på grunn av klimaet, sier Håvardstun. Mer enn én gang har vi planlagt å gå nord forbi Statt, men når meteorologen melder 10 grader, regn og kuling i Nordhordland og på Sunnmøre, og samtidig lokker med 22 grader og sol på Sørlandet - så har valget vært enkelt.

Turen rundt Jæren fra Stavanger til Sørlandet kan være tøff nok. Det er nok dem som har fått båtlivet ødelagt fordi de har gått strekningen i for dårlig vær og satt en støkk i resten av familien. Det er det ingen grunn til å gjøre. Værmeldingene gir en god indikasjon på forholdene flere timer frem i tid, og bruker man dessuten vindvarslene på Kystvær-appen kan man planlegge turen rundt Jæren på en måte som gjør den til en god opplevelse. Hundre nautiske mil i fint vær går unna på fem timer i 20 knop. I dårlig vær kan det ta uendelig mange timer – timer som man heller kan tilbringe komfortabelt i havn i vente på bedre forhold.

Det kan gi en følelse av trygghet å gå nær land, men det er uten unntak bedre både med tanke på komforten ombord og ikke minst sikkerheten å holde et godt stykke av land rundt Jæren. Der er sjøen roligere, og man har mye bedre tid til å finne en løsning på problemene hvis det skulle skje noe uforutsett.

Tommys tips! Forberedelser til langtur

1. Les deg opp på nettet om steder du skal reise forbi og til. Havneguiden er god i så måte, både bøkene og på nettet.

2. Ha med rett utstyr, tenk sikkerhet. VHF er en selvfølge. Gjerne en ekstra håndholdt VHF også som man kan ta med seg hvis man må rømme i lettbåten.

3. Drivanker med langt nok tau. Samt et tynt tau i toppen slik at det går lett å dra drivankeret inn igjen. Og husk et stort nok drivanker! Ikke la deg friste til å velge et som er for lite.

4. Legg ikke ut i dårlig vær! Les værmeldingene nøye. Det er bedre å ligge et par dager i en trygg havn og vente på bedre vær enn å strekke strikken for langt.

5. Ha en skikkelig gjennomgang av båten. Gjennomfør service på motor med filterbytte. Spray gjerne alle elektriske komponenter og motor med CRC 6-66 marinespray eller noe lignende.

6. Når vi skal gå over lengre strekk innimellom holmer og skjær så pleier vi å sette oss ned på forhand og lage en rute på kartplotteren. Det lettere å planlegge seilasen i ro og mak enn å styre med dette underveis.

7. Vær nøye med hvor du fyller diesel! Fyll en plass med mye trafikk og gjerne en plass hvor fiskebåter fyller. Ikke noe særlig å få diesel med vann i, da er dieseldyrene ikke langt unna.