VIKTIG: I båt er været av spesiell betydning. Ikke bare for dagens klesvalg, men også for sikkerheten på sjøen. Gode vindmeldinger er viktig før du velger havn, og før du setter kurs for åpne farvann.
VÆRET

Værmeldingen treffer ikke alltid på sjøen

Ofte kan vinden på sjøen være sterkere enn du forventer etter å ha sjekket været på Yr.no. Meteorologene hevder at værmeldingene blir stadig bedre, men du må lære deg å bruke informasjonen riktig. Vi gir deg tipsene.

Publisert Sist oppdatert

For bare noen får år siden satt båtfolket parat ved faste klokkeslett for å få med seg værmeldingene på radio eller VHF. Langs Skagerrakkysten hadde vi spesialvarsel for småbåtbrukere som ble sendt kontinuerlig, men den fikk man ikke inn over alt. I dag er værmeldingen alltid tilgjengelig på mobil eller lesebrett. Det er en stor forbedring og forenkling av våre daglige forberedelser, men er varslene på yr.no like gode som de tradisjonelle?

Mange har erfart at vinden ble sterkere enn varslet på yr.no. Om det blir sol eller regn er selvsagt også av interesse, men det er særlig vind, bølger og sikt som har med sikkerheten på sjøen å gjøre. Selv har jeg erfart at vinden utenfor Son stort sett er litt sterkere enn det som meldes for Son på yr.no. Ved å søke på Gullholmen fyr litt lenger ute i fjorden stemmer det bedre. Bård Fjukstad på Meteorologisk Institutt forklarer bakgrunnen for dette.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud:

Digitalt månedsabonnement

79,-

pr. måned

BESTILL HER

Digitalt
årsabonnement

699,-

pr. år

BESTILL HER

Gullabonnement
Blad og digital

949,-

pr. år – 10 utgaver + Norske Gjestehavner

BESTILL HER