Værmeldingen treffer ikke alltid på sjøen

Ofte kan vinden på sjøen være sterkere enn du forventer etter å ha sjekket været på Yr.no. Meteorologene hevder at værmeldingene blir stadig bedre, men du må lære deg å bruke informasjonen riktig. Vi gir deg tipsene.

Publisert Sist oppdatert

For bare noen får år siden satt båtfolket parat ved faste klokkeslett for å få med seg værmeldingene på radio eller VHF. Langs Skagerrakkysten hadde vi spesialvarsel for småbåtbrukere som ble sendt kontinuerlig, men den fikk man ikke inn over alt. I dag er værmeldingen alltid tilgjengelig på mobil eller lesebrett. Det er en stor forbedring og forenkling av våre daglige forberedelser, men er varslene på yr.no like gode som de tradisjonelle?

Mange har erfart at vinden ble sterkere enn varslet på yr.no. Om det blir sol eller regn er selvsagt også av interesse, men det er særlig vind, bølger og sikt som har med sikkerheten på sjøen å gjøre. Selv har jeg erfart at vinden utenfor Son stort sett er litt sterkere enn det som meldes for Son på yr.no. Ved å søke på Gullholmen fyr litt lenger ute i fjorden stemmer det bedre. Bård Fjukstad på Meteorologisk Institutt forklarer bakgrunnen for dette.

– Værmeldingene er bedre nå enn de var for bare fem år siden. De er mer nøyaktige, og gjennomgående mer treffsikre. Det er veldig mange brukere av yr.no, og vi ser at brukerne er inne bare 10-20 sekunder i gjennomsnitt. De fleste søker på det stedet de er, og ser raskt på symbolene. Det fungerer godt for hverdagsbruk, men på sjøen kan det gi mangelfull informasjon sier Fjukstad og fortsetter:

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Digitalt abonnement - 49 kroner per måned, første måned gratis

Bestill her

Digitalt abonnement - 495 kroner per år

Bestill her

Total abonnement - 949 kroner per år

Bestill her

Powered by Labrador CMS