Frykter for sikkerheten
Tre kystradiostasjoner legges ned
Fra neste år blir Tjøme Radio, Florø Radio og Vardø Radio lagt ned.
Bakgrunnen for nedleggingene er at Telenor Kystradio skal moderniseres og digitaliseres. Det blir i stedet to nye kystradiostasjoner som skal ha navnene Kystradio Sør og Kystradio Nord. De to kystradiostasjonene Bodø og Rogaland Radio som fortsetter som kystradiostasjoner, er begge samlokalisert med Hovedredningssentralen. Frem til nedleggelsen har Telenor fem døgnbemannede kystradiostasjoner, og disse er Tjøme Radio, Rogaland Radio, Florø Radio, Bodø Radio og Vardø Radio.
Fra neste år
Nedleggelsen av Tjøme Radio, Florø Radio og Vardø Radio skjer 1. januar 2018, og ansatte ble ifølge NRK informert på stasjonene tirsdag morgen. Totalt er det 22 fast ansatte og to midlertidig ansatte ved Vardø, Florø og Tjøme som er berørt. Samtidig skal bemanningen økes med til sammen 12 nye stillinger ved kystradiostasjonene i Bodø og Rogaland. De som mister jobben får tilbud om å bli med et annet sted i landet. I mellomtiden krever nå tillitsvalgte i EL og IT Telenor Norge at kyststasjonene ikke blir lagt ned. hovedtillitsvalgt Kosom Alexsander Skaale sier til NRK at dette skjer på bekostning av sikkerheten til sjøs.
Frykter for liv og helse
Nedleggelsene skaper flere reaksjoner. Til iFinnmark sier er av Vardø Senterparti, Terje Soløy at dette går utover sikkerheten. Og han frykter for liv og helse.
– En ting er i alle fall sikkert, lokal kunnskap i krevende situasjoner kan ikke digitaliseres, uansett hvordan man snur og vender på det sier Soløy til avisen.
Mangeårig skipper i redningstjenesten, Magne Sætren, er også bekymret over nedleggelsene. Til NRK sier han at han frykter for lokalkunnskapen.
– Økt sikkerhet
I en pressemelding fra Telenor skrives det at ved overgang til en fullt ut digitalisert infrastruktur og ny teknisk plattform, åpnes det nye muligheter for en betydelig mer fleksibel, robust og effektiv drift, med færre og større kystradiostasjoner. I pressemeldingen påstås det også at dette vil gi økt sikkerhet for tjenestene.
– Moderniseringen gjør at man ikke lenger er avhengig av spredte lokasjoner for kystradiostasjonene. Tjenesten har 24 timers tilgjengelighet på nød- og sikkerhetstjenester langs norskekysten, for både fritidsbåter, yrkesfartøyer og offshoreinstallasjoner, heter det i pressemeldingen.