Ikke mistanke om alkohol i Burud-ulykken
Politiet bekrefter at de ikke har tatt prøver for å påvise alkohol i blodet til noen av de involverte etter den tragiske båtulykken som krevde tre dødsofre ved Tjøme i sommer. Dette på grunn av at det ikke foreligger skjellig grunn til mistanke, sier politiførstebetjent Lars Helge Sogn.
-På grunn av det som har skjedd i Oslo og på Utøya har vi ikke kunnet prioritere båtulykken hvor Kiwi-gründer Per Erik Burud omkom sammen med sin kone og en venninne, sier etterforsker Lars Helge Sogn ved Vestfold Politidistrikt i Tønsberg.
Nå vil de konsentrere seg om båten i den videre etterforskningen.
-Vi starter opp igjen arbeidet med saken nå og vil da konsentrere oss om båten. Vi vil ha samtaler med produsenten om konstruksjonsmessige og kjøretekniske spørsmål før vi går videre, sier etterforskeren.
-Er det tatt rutinemessige promilletest av den overlevende etter ulykke?
-Nei det er ikke gjort. Vi hadde ingen skjellig grunn til mistanke om at han hadde vært involvert i noe kriminelt, så derfor ble ikke dette gjort, sier Sogn.
-Hva med de omkomne, er det tatt prøver der?
-Det tror jeg ikke er gjort. Når det gjelder Burud hadde han ligget veldig lenge i sjøen før han ble funnet. Dette gjør jobben vanskeligere, sier Sogn.
-Ble det brukt dødmannsknapp om bord?
-Vi er ikke sikre, men jeg kan bekrefte at Burud ble funnet med snora til dødmannsknappen rundt håndleddet. Dette indikerer jo bruk, men vi kan ikke være hundre prosent sikre før dette er sjekket enda grundigere, sier Sogn.
Båten, en Goldfish 29 RIB, skal ikke være skadet på noen måte. Den ble funnet drivende inn mot en holme med motorene slukket ikke langt fra ulykkesstedet. Dette kan bety at dødmannsknappen var i bruk av båtfører, mener politiet uten og konkludere.
Dette er saken:
Kiwi-gründer Per-Erik Burud (48) fra Drammen, hans kone Anita Burud (43), og venneparet Anne-Lene Novak Aasheim (41) og Asbjørn Aasheim forlot natt til onsdag 13. juli en felles fest i Tønsbergskjærgården om bord i Buruds Goldfish 29 fots RIB.
Kort tid etterpå skjer en fatal ulykke hvor båten enten får sleng eller en ”spinnout” hvor alle blir kastet over bord, og båten trolig stopper etter kort tid på grunn av bruk av dødmannsknapp. Båten blir funnet drivende på et skjær uten synlige skader på skrog etter et hardt sammenstøt.
Tre av de om bord omkommer. Eneste overlevende er Asbjørn Aasheim, som etter hvert blir plukket opp av redningsfolkene som kommer til stedet. Før det får han varslet om ulykken via hyttegjester på en holme i nærheten. Ulykken skjedde ikke langt fra Flåteskjær rett syd for Veierland.
De to kvinnene om bord blir funnet omkommet etter relativt kort tid. Burud blir funnet tidlig om morgenen 22. juli med snora til dødmannsknappen rundt håndleddet. Ingen av de om bord skal ha hatt redningsvest på seg når ulykken skjedde.
Politiet har vært nødt til å prioritere andre arbeidsoppgaver knyttet til terroranslaget i Oslo og masakeren på Utøya, så derfor har etterforskningen stått mer eller mindre stille siden Burud ble funnet. Politiet gjenopptar nå arbeidet med saken.