En redningsskøyte i aksjon.

Mange går på grunn

Redningsselskapet har hatt litt mer å gjøre i år enn før, og melder om mange grunnstøtinger.

Publisert Sist oppdatert

Antall oppdrag totalt i juni og juli i 2016 var 2412 mens det var 2395 i juni og juli i 2015. Dette er en ørliten økning på 0,7 prosent, men Redningsselskapet hevder at tallet vil stige ytterligere da enkelte rapporter for siste uken ennå ikke er klare. Den største aktiviteten i sommermånedene finner sted i skjærgården i Østfold og Vestfold. De mest vanlige oppdragene er dykk i forbindelse med tau i propell, slep, grunnberøringer og generell assistanse som for eksempel starthjelp, opplyser Redningsselskapet i en pressemelding.

Skipsfører på RS «Klaveness Marine», Pål Abrahamsen, melder om en travel sommer i Oslofjorden.

– Det har vært en hektisk sommer så langt, med en økning i antall oppdrag. Det kan være mange årsaker til det, men i år har det vært fint vær og da drar flere ut på sjøen. Da blir det også gjerne flere oppdrag.

Det er fortsatt en god stund igjen av sommeren og Abrahamsen oppfordrer folk til å tenke sikkerhet.

– Bruk redningsvest, det er viktig at man har sikkerhetsutstyret i orden. Ta med deg dregg og kart for det området du skal ferdes i, og tenk sikkerhet generelt.

– Sist det var så travelt her på Fillan stasjon var i 2010 og vi ser en stor økning i antall grunnberøringer. Det er også en del som feilnavigerer. Vårt råd til båtfolket er å alltid ha en sjøklar båt. Altså ha tauverk og dregg ombord, gjerne også drivanker. I tillegg er det lurt å ha ekstra dieselfilter, verktøy og reimer til motoren. Vi kommer så fort vi kan, men hvis vi er midt i et annet oppdrag kan det være lurt for havaristen å ha slike hjelpemidler ombord mens han venter på hjelp, sier Kenneth Akseth, dykker ombord på RS «Horn Flyer».