Herman og Rask firer flagget for kvelden

Rask tar kvelden

Jøje meg for noen aktive dager Rask har hos familien Gulbrandsen på deres Laziness IV. Mye lek og mye moro, men også viktige oppgaver å ivareta ombord på båten.

Publisert Sist oppdatert

Det er for eksempel viktig å passe på at flagget heises og fires til rette tider ombord på Laziness IV. Heldigvis er Herman en flink gutt som har greie på mangt og meget som han lærer videre til Rask, også hvilke regler som gjelder for bruk av flagget vårt.

I Norge kan du flagge når du vil, for eksempel på gebursdagen din!

Når du er til sjøs, skal flagget heises kl. 08.00 når sola står opp før det, men kl. 09.00 ellers. Flagget skal fires ved solnedgang, men ikke før kl. 13.00 og ikke etter kl. 21.00, så gjett om Herman og Rask var klar med flagget klokken 21.00!

Det norske flagget vi bruker i dag ble laget i 1821 av en mann som het Fredrik Meltzer, men det var først i 1989 at vi fikk bruke det  uten unionsmerke på, og først i 1905 ble det ”offisielt”.

Viste du det at til å begynne med ikke kunne brukes på båter som seilte i Middelhavet.? Der var det sjørøvere som krevde god betaling for å ikke angripe skip som seilte under flagg sjørøverne ikke kjente. Men båter som ikke seilte langt vekk, brukte det nye norske flagget.

Fredrik Meltzer mente at flagget skulle ha et kristent kors. Det hadde nabolandene våre også. Mange frie land brukte fargene rødt, hvitt og blått, og derfor ble disse brukt i flagget vårt. Meltzer tok også hensyn til fargene i nabolandenes flagg. Danmark har rødt i flagget, og det fikk vi i Norges flagg. Sverige har blått, så den fargen passet også.  

Det norske flagget har bestemte proporsjoner, som betyr at det bestemte forhold mellom størrelser på de ulike fargene. Det norske flaggets proporsjoner er bredde: 6-1-2-1-12 og høyde: 6-1-2-1-6. Det finnes også egne båtflaggstørrelser:

15 fot båt     -    50 cm. flagg

20 fot båt     -    65 cm. flagg

25 fot båt     -    75 cm. flagg

30 fot båt     -    85 cm. flagg

35 fot båt     -   100 cm flagg

Husk også at flaggstangen må være så lang at flagget ikke sleper vannet.

Som sagt kan man i Norge flagge når man måtte ønske det, men det finnes også offisielle flaggdager:

De kirkelige høgtidsdager er :

1. påskedag

1. pinsedag

1. juledag

Mai:

1. mai (arbeidets dag)

8. mai (frigjøringsdag)

17. mai (grunnlovsdag)

Kongefamilien:

Prinsesse Ingrid Alexandra 21. januar

Kong Harald 21. februar

Dronning Sonja 4. juli

Kronprins Haakon Magnus 20. juli

Kronprinsesse Mette-Marit 19. august

Prinsesse Martha Louise 22. september

Andre dager:

1. januar (Nyttårsdag)

7. juni (unionsoppløsningen)

29. juli (olsok)

Stortings og kommune valgdag