FORSØKTE Å DEKKE OVER: Skade i baugen. Uriktige opplysninger ved salg, sier juristen. Illustrasjonsfoto: Ståle Wattø, Sunnmørsposten.
SJEKK BÅTEN: Skadeutbtetalingene vokser, og forsikringsselskapene oppfordrer til grundig sjekk av båten før sjøsetting i år.

12 000 båtskader i fjor

Forsikringsutbetalinger til båtskader vokste med ti prosent i fjor, og selskapene oppfordrer folk til å sjekke båten nå, mens det fortsatt er tid til å bestille tid på verksted.

I fjor ble nesten 12 000 båtkader rapportert inn til forsikringsselskapene. Disse kostet 660 millioner kroner, en kostnadsøkning på mer enn ti prosent fra året før. Tallene kommer fra Finans Norge. 

- Det er en snittkostnad på mer enn 55 000 kroner. Tallene er veldig høye, sier fagsjef på båt hos Frende Forsikring Edmond Wold Gaulen i en pressemelding. 

Det er flest såkalte havariskader. Det er typisk kaskoskader, som for eksempel grunnstøtinger, båter som synker, sammenstøt og hærverk. 

- Sjekk tilstanden til båten og motoren nå. Da kan du enda rekke å bestille tid på verksted eller service før ventetiden er altfor lang. Hvis du drøyer for lenge kan fine dager i mai og juni ryke hvis båten står i kø for å bli reparert, sier han. 

Ta denne båtsjekken nå - Før jeg får båten på sjøen etter vinteren er det viktigst å få sjekket at skroget, spesielt skroget under vannlinjen, ikke har skader. Rett og slett at båten er tett. Det er et godt sted å begynne, sier båteksperten til Frende. 

- Husk så å skru i bunnpluggen til mellomskroget, slik at båten ikke tar inn vann, når den settes ut, sier han. 

Videre sjekker han bunnventil, tennplugger, batteri, motorolje og girolje. 

- Det kan ha skjedd mye med båten gjennom en lang og værhard vinter, så ikke ta for gitt at den er i topp stand bare fordi den var det da sesongen var over i fjor, sier Edmond Wold Gaulen.

Motorsjekken

  • Sjekk tennplugger, girolje, motorolje, oljenivå, diverse filtre og batteriet. 
  • Har du påhengsmotor? Se til at den får kjøling. Det kontrollerer du enkelt ved å se at det kommer en stråle med kjølevann ut av motoren. Skjer ikke dette, stopp motoren med det samme.
  • Kilde: Frende Forsikring

Sikkerhetssjekken

  • Sjekk sikkerhetsutstyret om bord
  • Planlegg turen, sjekk farvannet der du skal og ha gode kart
  • Sjekk at du har tilstrekkelige flyteplagg/flytevest og spesielt patron på oppblåsbare vester
  • Ha med ekstra tau og lenseutstyr og sjekk at redningslederen fungerer
  • Gjennomfør en sikkerhetsøvelse med hele familien om bord. Hvem tar over roret hvis skipperen faller over bord?