Båtliv for dummies

Anker er også nødutstyr.

Basisutstyr i båten

Her nevner vi noe av basisutstyret du bør ha med i båten. Det er selvsagt ingen fullstendig liste, og det sier selv at utstyrskravene er ganske forskjellige i en liten pram og en stor skute.

Publisert Sist oppdatert

For vanlige fritidsbåter i størrelsen 20-30 fot (seks til ti meter) er det imidlertid noe utstyr som alle må ha. Det er fendre og fortøyningstau til å fortøye, og gjerne anker. Anker eller dregg er en del av fortøyningsutstyret, men kommer også godt med om du får motorstopp. Videre må du ha pøs og svamp til å øse og vaske med. En båtshake kan også være hendig, men ikke nødvendig. Kniv må vi ha om det blir nødvendig å kappe tau. På mindre båter er en padleåre fornuftig å ta med. Tape og noen liner til å surre fast ting med, bør også på listen.

Sjøkart eller minimum elektroniske kart på mobilen om man skal ut i ukjent farvann. Forøvrig er det selvfølgelig fornuftig med verktøy, reservedeler (olje og filtre), ekstra drivstoff og annet utstyr tilpasset mannskap, båt og farvann. Av personlig utstyr må man ha flytevest, og gjerne mobiltelefon og VHF.